29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Fondy EÚ po roku 2013 by mohli byť zelenšie a menej byrokratické

Európska komisia včera zverejnila návrh nariadenia k novej regionálnej politike. Toto nariadenie určí spôsob, akým sa vynaloží 266 miliárd EUR, ktoré v rokoch 2014 – 2020 potečú cez fondy EÚ do množstva sektorov a oblastí a vážne ovplyvnia rozvoj spoločnosti a krajiny. Zatiaľ nie je rozhodnuté, aká suma z tohto balíka pripadne Slovensku.

 
Európska komisia sa nariadeniami snaží zabezpečiť, aby sa eurofondy investovali v súlade s dlhodobými strategickými cieľmi EÚ. K nim patria aj energetické úspory, využívanie obnoviteľných zdrojov energie, lepšie nakladanie s odpadmi a biodiverzita. Financie z fondov EÚ budú od roku 2014 zamerané na užší okruh priorít a opatrení, a práve zelené investície budú mať medzi nimi dôležité miesto. Členské štáty však nedostanú peniaze automaticky. Únia chce zabrániť tomu, aby sa fondy využívali neefektívne. Nastaví preto systém podmienok, ktoré budú musieť členské štáty splniť, aby mohli začať čerpať financie.

Nové nariadenia prinášajú aj ďalšie potenciálne prínosné novinky. Miroslav Mojžiš, národný koordinátor Priateľov Zeme-CEPA pre fondy EÚ pozitívne hodnotí zámer zjednodušiť administratívu projektov: „Mali by umožniť  jednoduchšie finančné riadenie projektov a znížiť administratívnu záťaž na prijímateľov dotácií. To určite privítajú hlavne menšie firmy a organizácie, ktorým práve množstvo byrokracie znemožňuje získať financie z eurofondov.

Do diskusie o prioritách, cieľoch a opatreniach fondov by mali byť na všetkých úrovniach zapojení partneri spomedzi samospráv, hospodárskych a sociálnych partnerov a mimovládnych organizácií. Účasť partnerov na rozhodovaní upravujú nariadenia lepšie, ako v minulých obdobiach, no napĺňanie princípu partnerstva bude potrebné dôsledne sledovať a Komisia bude musieť zaujať oveľa aktívnejší prístup ku kontrole.

Európska komisia chce posilniť možnosti, aby sa o rozdeľovaní časti financií z fondov rozhodovali na miestnej úrovni. To môže byť tak potenciálny prínos, ako aj problém. „Slovenské skúsenosti zo súčasného Programu rozvoja vidieka ukazujú, že rozhodovanie prenechané miestnym samosprávam, podnikateľom a aktivistom môže so sebou priniesť riziko posilnenia korupcie a klientelizmu na miestnej úrovni. V regiónoch treba zároveň výrazne posilňovať kapacity na to, aby sa rozvojové projekty pripravovali koordinovane, systematicky a aby odrážali reálne potreby regiónu,“ upozorňuje  Mojžiš.

Napriek niekoľkým pozitívnym zmenám sú niektoré body návrhu nariadení problematické. Mojžiš upozorňuje, že priority a ciele by nemali byť naviazané na Národný program reforiem, ako navrhujú nariadenia. „Národný program reforiem sa pripravuje na obdobie 3 rokov, čo je oveľa kratšia doba ako dĺžka programového obdobia. Program navyše nebol predmetom riadnej verejnej diskusie, ktorá by pri plánovaní fondov EÚ mala byť štandardom.“

Návrh nariadení je v mnohých oblastiach krokom vpred a môže skvalitniť a zefektívniť využitie financií z fondov EÚ. Do akej miery však bude pretavené do praxe, bude závisieť od vôle členských štátov. „Vláda má príležitosť ukázať reálnu snahu zvyšovať transparentnosť a zapájať verejnosť do rozhodovania. Mala by už na začiatku programovacieho procesu vytvoriť podmienky pre otvorenú a transparentnú tvorbu regionálnej politiky a nariadenia neplniť len formálne, ale aj prakticky,“ dodáva Mojžiš.

 

Bližšie informácie: Miroslav Mojžiš, Priatelia Zeme-CEPA, koordinátor Nezávislého občianskeho monitorovacieho tímu pre fondy EÚ, tel.: 0908 967 633, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Prácu Nezávislého občianskeho monitorovacieho tímu pre fondy EÚ finančne podporuje Stefan Batory Fundation a C. S. Mott Foundation.


Search