25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Ďalší nesystémový krok proti využívaniu solárnej energie

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví avizoval, že od 1. júla 2012 klesne výkupná cena zo súčasných 194,54 na 119 eur za megawatthodinu elektrickej energie vyrobenej v solárnych zariadeniach.


Výhodná výkupná cena za elektrinu vyrobenú vo fotovoltaických systémoch je istou formou štátnej dotácie na podporu výroby energie z obnoviteľných nefosílnych zdrojov. V nedávnej minulosti túto dotáciu zneužívali viaceré veľké firmy na výstavbu elektrární na úrodných poliach. Treba ale zdôrazniť, že podmienky boli vtedy nastavené nezmyselne práve preto, aby otvorili veľkým hráčom lacnú cestu k verejnej podpore. Výhodné výkupné ceny a nedostatočná kontrola dodržiavania podmienok motivovali firmy k porušovaniu pravidiel a zákonov. Viacero z nich  predložili fingované kolaudačné rozhodnutia, aby sa rýchlo dostali k ziskom.

"V rokoch 2009 až 2011 bolo postavených viac ako 800 jednotlivých elektrární. Ich inštalovaný výkon sa pohyboval v rozmedzí od 2 kilowattov (kW) na rodinných domoch cez strešné elektrárne do 100 kW až na úroveň 4 megawattov (MW) výkonu na voľnej ploche. Aj keď väčšie inštalácie predstavujú väčšinu výkonu, z hľadiska počtu realizácií je ich menšina. Podstatná časť fotovoltických elektrární je zrealizovaná na strechách budov a predstavuje privátne investície občanov," tvrdí Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI).

Odvtedy sa však situácia zásadne zmenila. Nielenže výrazne klesla dotovaná výkupná cena (zo 430 eur za vyrobenú MWh v roku 2010 postupne na 387 eur v prvom polroku 2011, 295 eur v druhom polroku 2011 a 194 eur v prvom polroku 2012), ale z hry úplne vypadli veľké elektrárne – na dotované ceny majú nárok iba malí alebo menší výrobcovia (do 100 kW). Z nich sa už nedá ryžovať ako predtým a dnes platný systém podporuje presne to, čo by mal – malých producentov posilňujúcich energetickú decentralizáciu a lokálnu sebestačnosť.

Zástupcovia Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) podali pripomienku, podľa ktorej nie je možné meniť cenu uprostred regulačného obdobia. „Účinnosť vyhlášky pri stanovení cien by mala ostať nezmenená celý kalendárny rok, takto je postavná celá filozofia regulácie v elektroenergetike,“ konštatuje SAPI. Podľa je zástupcov v Nemecku sa výkupné ceny energií stanovujú na štyri roky dopredu. „Je to ako meniť pravidlá počas hokejového zápasu,“ uzatvára SAPI.

Podľa programového riaditeľa Priateľov Zeme-CEPA Juraja Zamkovského „ďalšie zníženie výkupných cien v tejto situácii možno považovať za likvidačné pre rozvoj zmyslupných fotovoltaických inštalácií a krok späť, inšpirovaný skôr predsudkami voči obnoviteľným zdrojom ako logikou.“


Bližšie informácie: Juraj Zamkovský, 0908 902 257, zamkovsky[zavináč]priateliazeme.sk

 

Search