29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Advokáti klímy predstavili tri nové ekologické projekty

Slovenskí advokáti klímy v piatok predstavili verejnosti tri nové projekty zamerané na boj proti klimatickej zmene. Projekty sú súčasťou 2. ročníka medzinárodného projektu Challenge Europe pod záštitou British Council. Ekologické projekty podporil popredný klimatológ profesor Milan Lapin a speváčka Katka Koščová, ktorí sú patrónmi Challenge Europe.

Na piatkovom stretnutí v Košiciach, ktoré sa konalo pod záštitou British Council, Priateľov Zeme-CEPA a Košíc – Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, n.o., predstavil slovenský tím advokátov klímy tri nové projekty, ktorých cieľom je prispieť k boju proti globálnemu otepľovaniu a klimatickej zmene. Sú súčasťou 2. ročníka úspešného projektu Challenge Europe. Aj tento rok na ňom pracovali mladí ľudia z 15 európskych krajín, ktorí sa usilovali nájsť konkrétne praktické riešenia problematiky znižovania fosílneho uhlíka. Zástupcovia organizácie British Council zároveň predstavili nový tím advokátov klímy pre nadchádzajúci 3. ročník projektu.

„Mnohí ľudia si neuvedomujú, že každý z nás môže prispieť k riešeniu naliehavej problematiky klimatických zmien. Slovenskému tímu advokátov klímy sa aj v 2. ročníku našej iniciatívy podarilo navrhnúť a realizovať projekty, ktoré sú bohatým zdrojom informácií a dokážu podnietiť záujem o ekologické problémy. Sme radi, že sa nám podarilo zapojiť do boja proti klimatickej zmene mladú generáciu a prispieť k tomu, aby si ľudia uvedomili, že budúcnosť planéty je v rukách nás všetkých. Úspech a výsledky dvoch predchádzajúcich ročníkov Challenge Europe nás podnietili k pokračovaniu v projekte, a preto sme hrdí, že môžeme predstaviť nový tím advokátov klímy pre 3. ročník,“ povedala Anna Kováčová, Project Manager organizácie British Council.

Prvý z projektov 14 mladých advokátov klímy je „Energetická efektívnosť budov“. Ide o výpočet uhlíkovej stopy budov verejných inštitúcií. Jeho cieľom je upozorniť na možnosti zvyšovania energetickej efektívnosti budov prostredníctvom pozitívnych príkladov budov patriacich verejným inštitúciám, ambasádam apod. Práve tieto organizácie a ich snaha zlepšiť svoju energetickú efektívnosť by mali byť príkladom, ktorý ukáže celej spoločnosti možnosti, ako šetriť energiu a okrem finančného prospechu tak prispieť aj k skvalitňovaniu našej klímy.

V rámci projektu Energoportál vytvoril tím advokátov špeciálny portál určený pre samosprávy, ktoré vsadili na inteligentné využívanie energie a rozhodli sa posilňovať svoju nezávislosť od dovozu fosílnych palív a z nich vyrobenej energie. Portál obsahuje rady a tipy ako využívať energiu rozumne, úsporne a vhodne pre životné prostredie a zároveň ako ju vyrábať lacnejšie, čistejšie a so sociálnymi výhodami. Jeho ambíciou je stať sa pomôckou pre starostov, poslancov obecných zastupiteľstiev a pracovníkov obecných úradov.

Myšlienka projektu „Cesty k zeleným mestám“ je založená na poznatku, že plochy zelene v mestách harmonizujú ľudské prostredie. Stromy a zelené plochy plnia v urbánnych štruktúrach množstvo funkcií, a preto je možné racionálne zdôvodniť ich potrebu v blízkosti obytných zón alebo celkovo v mestskom prostredí. Cieľom projektu je prioritne ochrana stromov a zelených plôch v mestách zvyšovaním povedomia v tejto oblasti. Súčasťou projektu je mobilná hra, prostredníctvom ktorej význam zelene pochopia aj tí najmenší. Ďalšou časťou je spracovaný materiál, ktorý ponúka stručné odborné argumenty o potrebe zelene v mestách, ale zároveň slúži aj ako návod pre širokú verejnosť, ako sa môže zapojiť do rozhodovania o zeleni v mestách. Materiál ponúka prehľad ako zorganizovať petíciu, zapojiť sa do  konania o výrube drevín a pod.

Medzinárodná organizácia British Council odštartovala celoeurópsky projekt Challenge Europe začiatkom júna 2008. Ide o trojročný projekt, ktorý je európskou časťou globálneho projektu ochrany klímy. Jeho cieľom je obohatiť medzinárodnú diskusiu o zmenách klímy a urýchliť premenu spoločnosti smerom k zníženiu emisií skleníkových plynov. Od začiatku projektu sa doň zapojilo viac ako 600 advokátov klímy z 15 európskych krajín. S pomocou zahraničných aj národných odborníkov vypracovali advokáti klímy 83 projektov zameraných na znižovanie používania uhlíka. Medzi oblasti, na ktoré sa projekty sústreďujú, patrí najmä vzdelávanie, doprava, energetika, bytová výstavba, poľnohospodárstvo a potravinárstvo, podnikateľské postupy, zvyšovanie informovanosti a zmena vlastného správania. Doteraz sa prostredníctvom médií zoznámilo s projektom Challenge Europe viac ako 8 miliónov ľudí.

Search