25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia kohézie si nemôžu dovoliť ignorovať zelené investície

Predstavitelia členských štátov EÚ zo strednej a východnej Európy združení v skupine Priateľov kohézie [1] v piatok v Bratislave diskutovali o budúcom rozpočte EÚ pre obdobie rokov 2014-2020. Priatelia Zeme-CEPA a medzinárodná sieť CEE Bankwatch Network upozorňujú, že ak chcú východoeurópske krajiny zabrániť škrtom vo financiách, ktoré k nám budú prúdiť prostredníctvom štrukturálnych fondov EÚ, budú sa musieť zaviazať k ambicióznemu plánu investícií do zelených odvetví.


Piatkové stretnutie v Bratislave potvrdilo odpor východného bloku štátov EÚ voči návrhom bohatších členov Únie. Tí presadzujú okresanie rozpočtu, ktorý na roky 2014 – 2020 naplánovala Európska komisia vo výške 1 bilióna eur. Financie z politiky súdržnosti, ktoré prostredníctvom štrukturálnych fondov prinášajú najviac výhod práve východným štátom, sú teraz v prvej línii škrtov.

Rokovania o tom, ako budú peniaze z rozpočtu EÚ využité, prebiehajú intenzívne v celej Európe. Komisia okrem iných oblastí navrhla vyčleniť 20 percent celkového rozpočtu na boj proti klimatickej zmene. Východoeurópski politici na summite skupiny Priatelia kohézie premrhali príležitosť podporiť tento plán napriek tomu, že otvára priestor pre tvorbu pracovných miest a podnikateľských príležitostí prostredníctvom zelených investícií.

Miroslav Mojžiš, koordinátor Priateľov Zeme-CEPA a CEE Bankwatch Network pre program Fondy EÚ hodnotí výsledok stretnutia: „Slovensko a ďalšie krajiny spomedzi Priateľov kohézie si budú musieť vyhrnúť rukávy, ak chcú zabrániť znižovaniu výdavkov na politiku súdržnosti pre roky 2014 až 2020. Ak by podporili záväzok investovať najmenej 20 percent budúcich financií z fondov EÚ do udržateľnej energetiky, podpory zatepľovania a vytvárania zelených pracovných miest, ukázali by, že sa chcú reálne podieľať na dosahovaní spoločných cieľov EÚ. Zdá sa však, že sú odhodlaní progresívne trendy sledovať len formálne a neuvedomujú si ich skutočný prínos.“

Zvyšovanie energetickej efektívnosti v sektore bývania môže vytvoriť tisícky pracovných miest, ktoré sú práve teraz také potrebné. Navyše, ako ukazuje výskum CEE Bankwatch Network [2], každý milión eur investovaný do obnovy budov je schopný vytvoriť čistý príjem do štátneho rozpočtu vo výške pol milióna eur a obyvatelia zároveň môžu na účtoch za energie ušetriť až do 1000 EUR ročne. A to sú len niektoré z prínosov tzv. zelených investícií.

„Je naozaj záhadou, prečo Slovensko a ďalšie štáty zo skupiny Priateľov kohézie tento druh investícií prostredníctvom fondov EÚ nepresadzujú. Vyhlásenia o lepšom využívaní rozpočtu EÚ sa musia premeniť na skutočnú podporu zelených investícií. Pre naše ekonomiky a životné prostredie je to obrovská príležitosť, ktorú nesmieme premárniť,“ dodáva Mojžiš.


Bližšie informácie: Miroslav Mojžiš, Priatelia Zeme-CEPA, koordinátor Nezávislého občianskeho monitorovacieho tímu pre fondy EÚ, tel.: 0908 967 633, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Poznámka pre redaktorov:

1. Skupina Priatelia kohézie pozostáva z týchto krajín: Slovensko, Česká republika, Poľsko, Estónsko, Lotyšško, Rumunsku, Bulharsko, Slovinsko a Chorvátsko, ktoré prítomné na dnešnom stretnutí. Okrem toho do skupiny patria aj Cyprus, Grécko, Malta, Portugalsko, Litva a Španielsko.

2. Výskum, ktorý nedávno publikoval CEE Bankwatch Network ukazuje na obrovské výnosy, ktoré plynú z energetickej efektívnosti a investícií do obnoviteľných zdrojov energie v rámci strednej a východnej Európy. K dispozícii online: http://bankwatch.org/sites/default/files/no-half-measures.pdf

 

 

Search