19.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Skončil sa štvrtý turnus kurzu o inteligentnej energetike na Poľane

Až 16 účastníkov úspešne ukončilo tohtoročné vzdelávanie o inteligentnej energetike na Poľane. Kurz, ktorého už štvrtý turnus pripravilo združenie Priatelia Zeme-CEPA, sa uskutočnil v Základnej škole Štefana Žáryho v Ponikách a trval od 19. októbra do 30. novembra 2012. Celkový počet osôb z regiónu Poľana, ktorí získali certifikát o absolvovaní tohto kurzu, tak presiahol päťdesiatku!


Kurz pozostával z prednášok, individuálneho štúdia, exkurzií a elektronických konzultácií s odborníkmi. Bol rozdelený do 4 blokov, v ktorých sa účastníci oboznámili so súčasným stavom energetiky regiónu, s trendmi, ktoré ju výrazne ovplyvňujú a najmä so zásadami, ktorých dodržiavanie by samosprávam zvýšilo mieru ich energetickej sebestačnosti, zabezpečilo nezávislosť od cudzích dodávateľov energie a palív a stabilizovalo miestnu ekonomiku.

„Zišla sa výborná skupina aktívnych účastníkov, ktorí navzájom dobre komunikovali, kriticky reagovali v diskusiách a aj keď učebné témy neboli vždy jednoduché, venovali im veľa času. To je vynikajúci prísľub ďalšej spolupráce,“ konštatovala Andrea Miklošová, ktorá spolupracovala pri príprave štvrtého turnusu vzdelávania.

„Po náročnom prvom bloku som to chcel vzdať,“ povedal na záverečnom hodnotiacom stretnutí účastníkov Peter Lakomčík, manažér regionálneho biomasového projektu združenia obcí Bioenergia-Bystricko. „Ale som rád, že som nakoniec ostal. Odnášam si odtiaľto dve podstatné nové veci, ktoré som doteraz takto nevnímal: informáciu o význame lokalizácie kolobehu peňazí v regióne a poznanie dlhodobej neudržateľnosti rastu materiálnej spotreby a spotreby energie.“

Účastníci vzdelávania prejavili záujem aj o ďalšiu spoluprácu po skončení kurzu. „Za najdôležitejšie považujem vznik regionálnej skupiny na podporu inteligentnej energetiky v regióne Poľana. Bude to zatiaľ voľné združenie ľudí, ktorí majú chuť a kapacitu pomáhať rozvíjať miestnu energetiku inteligentným smerom,“ informoval programový riaditeľ Priateľov Zeme–CEPA Juraj Zamkovský a dodal: „Z tejto skupiny sa postupne môže vyvinúť regionálna energetická agentúra, bez ktorej sa nezaobíde žiadny región, ktorý chce budovať vlastnú energetickú sebestačnosť.“

Ďalší kurz pripravujú Priatelia Zeme-CEPA na jeseň roku 2013. V prípade záujmu je ale organizácia pripravená zorganizovať kurz aj skôr.

 

Bližšie informácie:
Juraj Zamkovský (0908/902 257), Peter Coch (0905/581 060), e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Táto správa bola zverejnená v rámci projektu Od závislosti k sebestačnosti: k inteligentenej energetike na Poľane, ktorý bol podporený v Blokovom grante pre MVO Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. 

 

Search