19.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme stavajú kompostoviská pre domácnosti aj obce

Priatelia Zeme-CEPA začali stavať 50 vzorových domácich a 5 obecných kompostovísk v podpolianskych obciach Poniky, Ľubietová, Čierny Balog, Slatinské Lazy a Valaská. Obciam a ich obyvateľom tým umožnia likvidovať a zhodnocovať bioodpad v mieste jeho vzniku a ušetria im tak finančné prostriedky.

Výstavba pilotných obecných a domácich kompostovísk je jedným z praktických výstupov projektu „Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane“, ktorý má zlepšiť podmienky pre hospodárenie s  odpadmi v obciach a domácnostiach v regióne Poľana.

Obecné kompostoviská prinesú samosprávam niekoľko výhod. Zelený odpad z obecných pozemkov sa využije a obce si splnia povinnosť znížiť množstvo biologicky rozložiteľných odpadov ukladaných na skládky do roku 2013 o 50 % z celkového množstva bioodpadov vyprodukovaných v roku 1995. Na kompostoviská budú môcť vyvážať bioodpad aj obyvatelia obcí zo svojich záhrad a domácností. Priatelia Zeme-CEPA zabezpečia vybraným obciam štiepkovače, oplotenie, náradie a zároveň vyškolia obslužný personál obecných kompostovísk. „Obce v Podpoľaní prejavili o pilotné obecné kompostoviská veľký záujem. V súčasnosti pripravujeme materiál na ich stavbu a objednávame potrebné vybavenie“, hovorí Peter Halaj, terénny pracovník projektu.

Priatelia Zeme-CEPA nezabúdajú ani na domácnosti, ktoré patria k veľkým producentom kompostovateľného odpadu. Doteraz zdarma dodali materiál na stavbu a pomohli spolu s aktivistami vybudovať 10 domácich kompostovísk v piatich obciach. Záujemcom o domáce kompostoviská vysvetlili zásady správneho nakladania s bioodpadom. Ľudia tam budú môcť ukladať odpad zo svojich záhrad a kuchýň a vyrábať si hodnotné hnojivo.

„Chceme ľudí motivovať pozitívnymi príkladmi. Už teraz vieme povedať, že ak sa verejnosť aj obce dostanú k správnym informáciám, majú aj záujem pridať sa k správnym riešeniam. Pilotné domáce a obecné kompostoviská majú slúžiť ako príklad dobrej praxe efektívneho využívania bioodpadov pre domácnosti a obce všetkých štyroch mikroregiónov, “ dodáva Peter Halaj.

Projekt „Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane“ nadväzuje na doterajšie aktivity Priateľov Zeme-CEPA v tomto regióne. Jeho zámerom je podporiť systémový prístup k hospodáreniu s odpadmi a  dobrými príkladmi inšpirovať aj iné vidiecke regióny s podobnými podmienkami, problémami a potrebami.


Bližšie informácie:
Peter Halaj, Ponická Huta 65, 976 33 Poniky, tel. č. : 0904522362; 0917 269711, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search