20.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Pod Poľanou vznikla skupina na podporu inteligentnej energetiky

Minulý týždeň sa v sídle Priateľov Zeme–CEPA stretli absolventi energetického vzdelávania a založili Regionálnu skupinu na podporu inteligentnej energetiky (RESPINE). Jej poslaním je podporovať rast energetickej sebestačnosti štyroch mikroregiónov okolo Poľany.


RESPINE združuje držiteľov certifikátu o absolvovaní kurzu o inteligentnej energetike, ktorí žijú alebo pôsobia v regióne. Táto skupina bude šíriť informácie a popularizovať inteligentnú energetiku na Poľane, podporovať spoluprácu samospráv na zvyšovaní vlastnej energetickej autonómie, posilňovať ich kapacity na koordináciu a rozvoj tohto typu energetiky a poskytovať samosprávam podnety a odporúčania.

Cieľovou oblasťou RESPINE je región Poľana, ktorý zahŕňa 43 samospráv združených v mikroregiónoch Severné Podpoľanie, RENTAR, Podpoľanie a v Čiernohronskom mikroregióne. Ich celková rozloha presahuje 1100 km2 a žije v nich asi 62 tisíc obyvateľov.

Za inteligentnú považuje RESPINE iba decentralizovanú energetiku, ktorá je ekonomicky výkonná, nevyčerpáva, ale posilňuje lokálnu ekonomiku a ktorej celý cyklus výroby aj spotreby energie je šetrný k životnému prostrediu a je sociálne spravodlivý.

„Inteligentná energetika rešpektuje tri priority v tomto poradí: (1) znižovanie spotreby energie a palív, (2) zvyšovanie energetickej efektívnosti a (3) citlivé využívanie lokálnych obnoviteľných zdrojov pre lokálnu spotrebu,“ hovorí jedna zo zakladajúcich členov skupiny Mgr. Andrea Miklošová z Povrazníka. „Tieto priority síce dnes uznávajú už viacerí, ale iba málokto ich aj uplatňuje v uvedenom poradí. V praxi je to problém, ktorý sa dá riešiť iba kvalitnou koordináciou a dobrým plánovaním, ktoré nepodlieha krátkozrakým komerčným ani politickým záujmom odvíjajúcich sa od štvorročných volebných období,“ dodáva Miklošová.

„Rastúci nedostatok a ceny energie a palív a s nimi úzko previazaná finančná kríza iba podčiarkuje potrebu inteligentného správania na všetkých úrovniach, riadenie lokálnej energetiky nevynímajúc,“ tvrdí Juraj Zamkovský z Priateľov Zeme–CEPA. „Regionálna skupina na podporu inteligentnej energetiky by mohla byť užitočnou pomocnou rukou pre samosprávy. Záujem absolventov nášho energetického kurzu o prácu v tejto skupine potvrdzuje, že takéto vzdelávacie aktivity sú praktické a majú význam. V tomto roku otvoríme ďalší turnus tohto kurzu.“

 

Bližšie informácie:
Juraj Zamkovský (0908/902 257) a Peter Coch (0905/581 060)
, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Táto správa bola zverejnená v rámci projektu Od závislosti k sebestačnosti: k inteligentenej energetike na Poľane, ktorý bol podporený v Blokovom grante pre MVO Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.



Search