19.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme-CEPA dokončili piate obecné kompostovisko

Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s 5 obcami pod Poľanou ukončili v týchto dňoch výstavbu vzorových obecných kompostovísk. Miestne kompostoviská znížia náklady na vývoz bioodpadu, obmedzia jeho nelegálne spaľovanie a vytváranie čiernych skládok a zároveň budú vyrábať kvalitné hnojivo - kompost.



Výstavba obecných kompostovísk je jedným z praktických výstupov projektu „Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane“, ktorý obciam štyroch mikroregiónov pod Poľanou poskytol lacný a ekologický spôsob využívania bioodpadu Vďaka grantu od Nadácie Ekopolis Priatelia Zeme-CEPA zabezpečili materiál a spolu s pracovníkmi obcí pomohli vybudovať 5 obecných kompostovísk v obciach Slatinské Lazy, Poniky, Ľubietová, Valaská a Čierny Balog.

Priatelia Zeme-CEPA vyškolili aj obslužný personál v týchto obciach. Na školeniach sa pracovníci zodpovední za prevádzku kompostovísk dozvedeli, ako správne kompost zakladať, aké typy biologicky rozložiteľných odpadov môžu kompostovať a ako hotový kompost správne použiť.

„Školenie nám ukázalo praktický spôsob zhodnocovania bioodpadov z obce, s ktorým sme mali doteraz problém. Prevádzka kompostoviska nie je zložitá, stačí dodržiavať jednoduchý technologický proces a viesť priebežnú evidenciu,“ hovorí jeden z účastníkov školenia.

Výstavbe obecných kompostovísk predchádzal podrobný zber údajov o bioodpadoch v 6 152 domácnostiach v 40 obciach a 2 mestách štyroch mikroregiónov pod Poľanou, informačná kampaň o správnom kompostovaní a výstavba 50-tich vzorových domácich kompostovísk.

„Obecné kompostoviská majú zmysel najmä vtedy, keď ich prevádzku obec podporí kampaňou o kompostovaní bioodpadov aj na úrovni domácností. Obec by tak kompostovala najmä vlastný obecný bioodpad a občania by kompostovali bioodpady zo záhrad a kuchyne svojpomocne doma,“  hovorí Peter Coch z Priateľov Zeme-CEPA.

Projekt nadväzuje na doterajšie aktivity Priateľov Zeme-CEPA v regióne Poľana. Jeho zámerom je podporiť systémový prístup k hospodáreniu s bioodpadmi a  dobrými príkladmi inšpirovať k podpore kompostovania aj iné vidiecke regióny.


Bližšie informácie:
Peter Halaj, Ponická Huta 65, 976 33 Poniky, tel. č.: 0904 522362; Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Peter Coch, Ponická Huta 65, 976 33 Poniky, 0911 644 899, 048 419 37 18, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

Search