29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Nové fondy EÚ? Na Slovensku všetko po starom

Organizácia CEE Bankwatch Network dnes zverejnila analýzu nastavenia nových fondov EÚ (2014-2020) v ôsmich stredoeurópskych štátoch vrátane Slovenska. Analýza, ktorej slovenskú časť vypracovali Priatelia Zeme-CEPA, ukazuje, že napriek silným vyjadreniam o transformácii Únie pôjdu nové peniaze z európskeho rozpočtu na staré riešenia.

Štáty Únie vyhlasovali, že 350 miliárd eur, ktoré pritečú do nových členských štátov naštartujú premenu európskeho hospodárstva. Rovnako silno ohlasovali svoje odhodlanie prijať opatrenia proti zmene klímy, plytvaniu prírodnými zdrojmi a ničeniu životného prostredia. Aj keď sa táto rétorika v dokumentoch objavuje často, bližší pohľad ukazuje, že prioritu stále dostávajú klasické typy projektov.

„V nových programoch sa objavujú pokrokové plány a ciele tak v oblasti dopravy, ako aj v energetike, odpadovom hospodárstve, či ochrane pred povodňami. Ministerstvá dobre popisujú, aké projekty by posunuli Slovensko správnym smerom. Keď sa však na rozdelenie peňazí pozrieme bližšie, zistíme, že všetky pokrokové aktivity, ktoré majú potenciál riešiť problémy Slovenska dostanú iba omrvinky z celkového balíka,“ hovorí Miroslav Mojžiš z Priateľov Zeme-CEPA, autor analýzy za Slovensko.

K hlavným výsledkom slovenskej časti analýzy patria zistenia v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, energetickej efektívnosti a dopravy. Peniaze vyčlenené na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) sú zanedbateľné v porovnaní s tým, čo samo ministerstvo hospodárstva uznáva za potrebné pre prechod Slovenska na nízkouhlíkovú ekonomiku. Slovensko chce z nových eurofondov do rozvoja OZE investovať 169 miliónov eur, z toho 71 miliónov má ísť na potenciálne kontroverzné projekty využívajúce biomasu a malé vodné elektrárne. Slovensko pritom stále nezaviedlo pravidlá ich správneho využívania a hrozí preto podpora projektov poškodzujúcich životné prostredie.

Na oblasť energetickej efektívnosti a znižovania spotreby energie v budovách má ísť 631 miliónov eur, čo je sedem krát viac ako v minulom období. Na naplnenie oficiálne priznaných potrieb na záchranu fondu budov a  záväzkov vyplývajúcich z európskeho práva to však zďaleka nestačí.

Posledným príkladom je doprava, kde síce Ministerstvo dopravy správne popisuje rozvoj verejnej osobnej dopravy v slovenských mestách, avšak na tieto projekty vyčleňuje v porovnaní s peniazmi, ktoré naleje do budovania diaľnic, iba pár drobných. Takže zámer výrazne znížiť vplyv dopravy na klímu a životné prostredie zrejme ostane iba na papieri.

 

[1] Analýza je dostupná na stránke CEE Bankwatch Network: http://bankwatch.org/sites/default/files/newmoney-oldideas.pdf

 

Pre viac informácií kontaktujte:

Miroslav Mojžiš, výkonný riaditeľ,  Priatelia Zeme-CEPA
Tel.: 0904591107, mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

 

 

Search