29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme vyzývajú senátorov blokovať Trumpov antiklimatický program

Aj keď sa Donald Trump v predvolebnej kampani prezentoval ako politik, ktorý opovrhuje straníckym systémom a do Bieleho domu prinesie čerstvý vietor, jeho väzby na priemysel a personálna politika presviedča o presnom opaku a výraznom posilnení vplyvu veľkobiznisu na najvyššiu politiku USA.

Nový prezident vymenoval na kľúčové posty povolebnej administratívy popieračov podstatného vplyvu ľudskej činnosti na zmene klímy, lobistov veľkobiznisu a zástancov ropného priemyslu. Títo ľudia by spolu mohli zvrátiť výdobytky v oblasti ochrany prírody a prostredia, ktoré občianska spoločnosť v USA v posledných dekádach dosiahla.

Rick Perry bol nominovaný do čela ministerstva energetiky, ktoré sa Perry doteraz dlhodobo pokúšal eliminovať. O klimatickej vede sa vyjadril ako o „neprirodzenom chaose falošných správ“ a obvinil klimatológov z manipulácie údajov zo zištných dôvodov. Perry je odporcom využívania veternej aj solárnej energie. Jeho osobné väzby na priemysel fosílnych palív by ho mali diskvalifikovať z vedenia jednej z najdôležitejších agentúr USA, ktorej cieľom je zabrániť destabilizácii klímy.

Americkí Priatelia Zeme vyzývajú senátorov, aby neschválili ani nomináciu Scotta Pruitta do vedenia ministerstva životného prostredia. Pruitt otvorene popiera existeniu klimatickej zmeny. Ako generálny prokurátor štátu Oklahoma sa Pruitt opakovane pokúšal podkopať legislatívu na ochranu životného prostredia. Od roku 2002 obdržal od firiem fosílneho priemyslu takmer 315 tisíc dolárov. Jeho doterajšie prešľapy v otázkach životného prostredia a väzby na fosílny priemysel by ho taktiež mali automaticky diskvalifikovať z vedenia agentúry, ktorá vznikla s cieľom chrániť životné prostredie.

 

Zdroj informácie: www.foe.org

Search