18.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Aby splnil svoj účel, návrh zákona o priemyselných parkoch vyžaduje výrazné zmeny

Priatelia Zeme-Slovensko dnes vyzvali vládu, aby prehodnotila prístup k budovaniu priemyselných parkov, ktorý navrhlo Ministerstvo hospodárstva (MH). Práve z dielne tohto ministerstva je návrh zákona o priemyselných parkoch, o ktorých má dnes vláda rokovať.

“Cieľom poskytovania štátnej podpory pre zriaďovanie priemyselných parkov by malo byť vytváranie nových, dlhodobo stabilných pracovných príležitostí a prispievať k rozvoju ekonomicky slabších regiónov Slovenska. Kritériom pre prideľovanie takejto podpory musí byť čo najefektívnejšie vynakladanie štátnych prostriedkov na zvyšovanie zamestnanosti. Keďže objem týchto prostriedkov má podľa MH dosiahnuť minimálne 500 mil. Sk ročne, ich rozdeľovanie musí byť vopred dôsledne posúdené, odôvodnené a kontrolovateľné", tvrdí Ing. Roman Havlíček z ekonomickej sekcie Priateľov Zeme.

Podľa neho MH navrhlo v návrhu zákona o priemyselných parkoch iný prístup. MH navrhuje veľmi benevolentný proces posudzovania ekonomickej a sociálnej opodstatnenosti žiadostí o podporu. Vôbec neuvažuje s povinnosťou žiadateľov predložiť štúdiu najnižších nákladov, analýzy nákladov a prínosov projektov, ani iných bežných ekonomických nástrojov na posudzovanie efektívnosti verejných investícií. Návrh zákona nenavrhuje ani žiadny mechanizmus kontroly plnenia očakávaných prínosov.

Podľa R. Havlíčka má návrh zákona o priemyselných parkoch aj celý rad ďalších nedostatkov, ktoré by mohli v praxi viesť k zbytočnému plytvaniu veľkých objemov verejných prostriedkov. Ministerstvo vo svojom návrhu napríklad nenavrhlo dostatočný mechanizmus, ktorý by zamedzoval kumulovaniu finančných dotácií z viacerých štátnych zdrojov odrazu. Okrem toho MH navrhuje automaticky priznať zámerom na výstavbu akýchkoľvek naplánovaných priemyselných parkov osobitný štatút veľmi podobný štatútu verejnoprospešnej stavby, čo by znamenalo možnosť bezproblémového prevodu pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu pre tento účel.

Priatelia Zeme poskytli už pred dvoma týždňami každému členovi vlády pripomienky k predloženému návrhu zákona včítane konkrétnych návrhov zmien uvedených v paragrafovanom znení s podrobným odôvodnením. “Veríme, že vláda bude všetky kvalifikované pripomienky akceptovať a do parlamentu predloží kvalitný návrh”, konštatoval R. Havlíček.

Jeho kolega Juraj Zamkovský, ktorý koordinuje ekonomický program Priateľov Zeme, k tomu dodal: “V najbližších dňoch vláde predložíme ďalšie veľmi konkrétne podnety, ktoré by mohli výrazne posilniť rozvoj v regiónoch a obmedziť nezamestnanosť. Ich súčasťou bude, pochopiteľne, naša ponuka k intenzívnej spolupráci.”

Search