25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Zrušenie PPP projektu je dobrý krok

Občianske organizácie a zainteresovaní odborníci na ochranu prírody vítajú rozhodnutie ministra dopravy Jána Figeľa nepredlžovať platnosť koncesnej zmluvy na tzv. prvý PPP balík úsekov diaľnice D1.

Tento krok nielen umožní ušetriť verejné financie, ale otvára aj cestu k ich efektívnemu využitiu na iné účely ako je výstavba diaľnic, ktoré z dlhodobého pohľadu prinesú ďalšie úspory a oveľa väčšie prínosy, napríklad na posilňovanie energetickej stability regiónov.

V prípade úseku Turany – Hubová pomôže tento krok aj ochrane životného prostredia a prírody. Mimovládne organizácie dlhodobo upozorňovali na porušovanie slovenskej aj európskej legislatívy pri rozhodovaní o tejto časti diaľnice D1. Skutočnosť, že minister dopravy uznal environmentálne riziko spojených s trasovaním presadzovaným predchádzajúcim vedením rezortu dopravy, je šancou na dobré riešenie a návrat k pôvodnej trase tohto úseku – tunelu Korbeľka.

„Ministerstvo dopravy má pred sebou dve výzvy. "Prehodnotiť užitočnosť financovania diaľnic prostredníctvom modelu PPP aj vzhľadom na zvyšovanie verejných výdavkov, ktoré takýto model prináša,“ hovorí Roman Havlíček, programový koordinátor Priateľov Zeme-CEPA. „Druhou otázkou je, ako sa ministerstvo postaví k environmentálnym problémom, ktoré predstavujú iné pripravované úseky diaľnic a rýchlostných ciest,“ dodáva R. Havlíček.

„Pre prírodu je dobré, že ministerstvo dopravy zohľadnilo aj environmentálne  dopady výstavby na vzácne druhy a biotopy,“  dodáva Jozef Ridzoň ochranársky manažér SOS/Birdlife Slovensko. „Dúfame,  že  bude podobne postupovať aj pri ďalších úsekoch diaľnic rýchlostných ciest a bude počúvať aj argumenty odborníkov na ochranu prírody. “

Najbližšie prípady, ktoré preveria schopnosť ministerstva dopravy citlivo posúdiť vplyvy plánovaných dialničných úsekov na životné prostredie, budú rýchlostná cesta R7 a úsek rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom. Občianske organizácie aj experti budú sledovať kroky ministerstva dopravy a sú pripravení poskytnúť ministerstvu odborné kapacity pri hľadaní dobrých riešení.


Bližšie informácie:
Roman Havlíček, Priatelia Zeme-CEPA, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil: 0908 967 633
Jozef Ridzoň, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., mobil: 0904 256 888,  0905 256 184, tel.: 02 554 221 85

Search