24.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Študenti sa dozvedia o nepohodlnej pravde

Priatelia Zeme-CEPA včera organizovali školenie určené pedagógom stredných škôl s cieľom posilniť kvalitu vyučovania o klimatickej zmene.

Na školení, ktoré  je organizované v rámci projektu „Smerom k trvalo udržateľnej energetike v regióne Poľana“, dostali  zástupcovia každej zúčastnenej školy metodicko-edukačný balíček pozostávajúci z manuálu „Nepohodlná pravda v triede“, Sprievodcu k manuálu v podmienkach Slovenska a DVD s vedecko-populárnym filmom „Nepohodlná pravda“. Manuál a film slúžia na prípravu pútavej série vyučovacích hodín o klíme a udržateľnej energetike.

Vedecko-populárny film „Nepohodlná pravda“ (100 min., USA, 2006) získal prestížne medzinárodné ocenenia a jeho protagonistom je laureát Nobelovej ceny za mier a bývalý viceprezident USA Al Gore. Film bol s úspechom premietaný aj v kinách a kluboch na Slovensku. V Anglicku, Španielsku a Nemecku sa stal súčasťou učebných osnov vo verejných školách, intenzívne ho využívajú aj školy v USA, Austrálii, Škandinávii a v ďalších krajinách.

Manuál „Nepohodlná pravda v triede“ vyvinula americká organizácia Topics Education/Participant Productions v roku 2006 ako metodickú pomôcku pre učiteľov prírodných vied, občianskej náuky a praktického vyučovania v USA.  Manuál je dobrý príklad inovatívneho, atraktívneho a komplexného prístupu k vyučovaniu o klimatickej zmene. Ak by sa ním pedagógovia inšpirovali a nájdu aj vôľu riaditeľov škôl pre pružnú úpravu vyučovacích metód a obsahu, stredoškoláci by sa veľa naučili nielen o fyzikálnej a chemickej podstate skleníkového efektu, ale aj o dôsledkoch globálneho otepľovania a jeho politických a spoločenských príčinách. Ako potvrdila diskusia, napriek tomu, že zmena klímy začína byť všeobecne považovaná za najvážnejší globálny problém tohto storočia, tejto téme sa na školách na Slovensku nevenuje takmer žiadna pozornosť.

„Je jasné, že americký systém vyučovania nie je úplne prenosný do nášho systému. Na seminári sme ale načrtli mnohé spôsoby, ako je možné integrovať témy, postupy a metódy, opísané v manuáli Nepohodlná pravda v triede do pedagogickej praxe u nás. Aby sa to podarilo, budeme pedagógom poskytovať v tomto smere aj naďalej pomoc a podporu,“ povedal po seminári Stanislav Lacika, projektový koordinátor Priateľov Zeme-CEPA.

Bližšie informácie:
Stanislav Lacika, koordinátor projektu, Komenského 21, 974 01 Banská Bystrica, tel.: 0917 442 456, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search