02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Žiadna reforma – žiadne peniaze! Mimovládne organizácie žiadajú bezodkladnú reformu Európskej Investičnej Banky pred ďalším navýšením jej kapitálu

Viac ako 30 mimovládnych organizácií (MVO) zo 16 krajín Európy dnes ohlásilo začiatok novej kampane s názvom ŽIADNA REFORMA – ŽIADNE PENIAZE. Jej cieľom je presvedčiť predstaviteľov EÚ, aby zahájili zásadnú reformu Európskej investičnej banky (EIB), a to ešte v tomto roku.

“Do júna tohto roku chce EIB dosiahnuť významné navýšenie svojho kapitálu, čo každému členskému štátu Únie poskytuje jedinečnú príležitosť prispieť k zásadným reformám, ktoré banka v posledných rokoch ignorovala”, povedala Magda Stoczkiewicz, ktorá koordinuje kampaň v mene organizácií Bankwatch Network a Friends of the Earth International (Priatelia Zeme).

Zmeny, ku ktorým vyzývajú MVO, sa týkajú piatich hlavných oblastí:

  • Prístupu verejnosti k informáciám EIB
  • Smerníc banky na ochranu životného prostredia
  • Rešpektovania vlastného mandátu banky vo vzťahu k rozvoju
  • Lepšej kontroly
  • Personálneho vybavenia banky

Vo všetkých týchto oblastiach EIB značne zaostáva za ostatnými medzinárodnými finančnými inštitúciami (MFI), včítane Svetovej banky i Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Požiadavka personálneho dovybavenia EIB reaguje na problémy súvisiace s podceňovaním významu životného prostredia, rozvoja a transparentnosti vo všetkých sférach, v ktorých banka pôsobí. EIB napríklad v súčasnosti zamestnáva iba jediného odborníka na životné prostredie, a to napriek tomu, že ročne poskytne pôžičky na viac projektov než Svetová Banka, v ktorej pracujú stovky špecialistov na životné prostredie, sociálnu problematiku a rozvoj.

Od 15 členských štátov EÚ, ktoré vlastnia EIB a majú právnu zodpovednosť za jej riadenie, sa požaduje, aby navýšenie kapitálu banky podmienili splnením navrhovaných reforiem. Koalícia MVO pripravila v tomto smere podrobnú argumentáciu a podložila ju novými prípadovými štúdiami, ktoré dokumentujú nedostatky EIB. Nechýbajú medzi nimi ani projekty mostu Košická v Bratislave, ropovodu Čad-Kamerun, vodárenského projektu v Palestíne a talianskeho projektu výstavby ropných polí. V každom prípade boli rozhodnutia EIB uskutočnené bez náležitých štúdií vplyvu na životné prostredie a verejnej diskusie. Všetci členovia Rady guvernérov EIB (je nimi 15 ministrov financií alebo hospodárstva členských štátov EÚ), Správnej rady EIB i členovia Európskeho parlamentu a Európskej komisie obdržia informačné materiály. MVO od každého členského štátu EÚ žiadajú, aby schválenie navýšenia kapitálu EIB podmienili dokázateľným progresom v oblasti kľúčových reforiem v tejto inštitúcii.

“Iróniou je, že aj EIB na dnes pripravuje veľkú tlačovú konferenciu, na ktorej však riešenia týchto kritických otázok oznámené nebudú”, konštatuje Jaroslava Calajacomo z talianskej organizácie Campagna per la Riforma della Banca Mondiale. “EIB by mala podporovať udržateľný rozvoj v miestach, na ktorých pôsobí, a to spôsobmi, ktoré neohrozujú životné prostredie ani miestne obyvateľstvo a súčasne plne rešpektujú direktívy a politiku Európskej komisie. Naše prípadové štúdie ale dokazujú, že realita je presne opačná.”

“Problémami súvisiacimi s EIB sa zaoberám posledných 5 rokov”, povedala M. Stoczkiewicz. “Počas posledných 2 rokov sa veci síce začali meniť, ale je to skôr ako keď sa vymaľuje fasáda domu, pričom izby ostávajú stále špinavé a zo stropu zateká. MVO trvajú na potrebe skutočných zmien. Doba, v ktorej bolo možné rôznymi taktikami PR zakrývať potrebu reforiem, je už za nami”, dodala.

“Aktivity EIB sa enormne rozšírili vo vnútri aj mimo EÚ”, tvrdí Klaus Schilder z nemeckej organizácie WEED. “Musíme zabezpečiť, aby sa banka riadila jasnými environmentálnymi a sociálnymi štandardami, a tiež aby sa prijala ochranná politika schopná zabezpečiť rešpektovanie odlišných podmienok v krajinách mimo EÚ.

“V súčasnosti sa EIB za svoju politiku nezodpovedá ani inštitúciám EÚ akými sú napr. Európska komisia či Európsky parlament, ani občanom a parlamentom členských štátov, ktorých predstavitelia sedia v jej vedení”, poznamenala J. Calajacomo. “V EIB chýba primeraná kontrola a monitoring projektov, ktoré financuje. Popud k zmenám musí prísť z členských štátov, ktoré vlastnia EIB. Práve preto my v Taliansku pracujeme na tom, aby sme presvedčili vládu o urgentnej potrebe týchto reforiem.”

James N. Barnes, poradca Friends of the Earth International a Bankwatch Network pre otázky EIB k tomu dodal: “Často práve rokovania o navýšení kapitálu v ostatných MFI poskytli šancu na dosiahnutie základných pozitívnych zmien v nich. Podobne je to aj teraz v prípade EIB, ktorá sa už pridlho nedokáže vysporiadať so škandalóznou neúctou k základnej transparentnosti a zodpovednosti”.


Bližšie informácie:
Magda Stoczkiewicz, tel: +32-2-5420180, mobil: 31-6295-93877, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Jaroslava Calajacomo, tel: +39-06-7826855, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Klaus Schilder, tel: +49-177- 4341642, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
James Barnes, tel: +33-5-53811749, -email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Juraj Zamkovský, tel: 048-4193324, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search