08.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Občianske oko v Davose úspešné

S takmer desaťdňovým odstupom možno konštatovať, že iniciatíva Občianske oko v Davose sa stretla s celosvetovým ohlasom. Išlo o konferenciu organizovanú paralelne s oficiálnym Svetovým ekonomickým fórom (SEF) priamo v Davose koalíciou občianskych organizácií z mnohých štátov. Aj keď švajčiarske úrady nepovolili ohlásené demonštrácie proti agende SEF, iniciatíve sa podarilo iniciovať medzinárodnú diskusiu o spoločenských dopadoch ekonomickej liberalizácie. “Od ekonomiky očakávame podstatne viac ako iba ďalší rast vplyvu tých, ktorí už sú ekonomicky silní, nenávratné ničenie prírodných zdrojov a prehlbovanie rozdielov medzi Severom a Juhom”, konštatoval Peter Bosshart z organizácie Berne Declaration.

Súbežne s Občianskym okom v Davose sa v brazílskom Porto Alegre konalo i Svetové sociálne fórum. “Obe podujatia pomohli zviditeľniť nedemokratickú povahu SEF, kde politické elity štátov za zatvorenými dverami rokujú o požiadavkách a podnetoch najsilnejších nadnárodných korporácií. Upozornili sme však nielen na zlyhanie scenárov ekonomickej globalizácie , ktorej SEF účinne dláždi cestu, ale predstavili sme najmä alternatívne koncepcie vyváženého a demokratického ekonomického systému, ktorý rešpektuje spoločenské a prírodné limity a potreby”, vyhlásila Miriam Behrens zo švajčiarskej pobočky Priateľov Zeme.

SEF vzniklo v roku 1971 ako súkromná nadácia založená najväčšími nadnárodnými spoločnosťami. Slúži ako jeden z najúčinnejších propagandistických a lobistických nástrojov na formovanie verejnej mienky a presadzovanie ich záujmov a hoci občianske organizácie nespochybňovali jej právnu legitimitu, ostro kritizovali pravideľnú účasť vládnych delegácií v Davose. Podľa hovorcov týchto organizácií “spoločenský lesk a rétorické cvičenia o sociálnej zodpovednosti a dialógu, ktoré sa aj tento rok stali oprášeným leitmotívom SEF, už viac nezakryjú zákulisnú prípravu kľúčových politických opatrení smerujúcich k prehlbovaniu ekonomickej liberalizácie”.

“Korporácie združené v SEF neprestajne porušujú princípy sociálnej spravodlivosti a ochrany životného prostredia. Budeme ich aj naďalej monitorovať a hodnotiť ich podľa reálnych činov a nie na základe propagandistických vyhlásení, ktoré na ekonomickom fóre v Davose odzneli. Pokračujeme v kampani za prijatie všeobecne záväzných a právne vynútiteľných pravidiel pre korporácie na pôde legitímneho medzinárodného fóra, akým je OSN”, dodal Tony Juniper z britskej pobočky Priateľov Zeme.

Svetové ekonomické fórum bolo poznačené zbytočnými incidentami. V snahe predísť pouličným nepokojom sa polícia opakovane dopustila krokov, ktoré viacerí pozorovatelia označili ako nedemokratické. Viacerým delegátom Občianskeho oka napríklad znemožnila prístup do Davosu, jeho hovorcu Adama Ma’anita z organizácie Corporate Europe Observatory zadržala a takmer deportovala zo Švajčiarska a Vandanu Shivu, laureátku alternatívnej Nobelovej ceny z Indie a oficiálnu pozorovateľku SEF ako aj Občianskeho oka polícia dokonca zbila na pokojnom pochode v meste 27. januára.

Search