05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

EBRD ostro sledovaná v prípade jadrového projektu na Ukrajine

Organizácia Priatelia Zeme sa dnes obrátila na ministerku financií Brigitu Schmögnerovú s výzvou, aby v mene Slovenska vyjadrila nesúhlas s poskytnutím pôžičky Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) na výstavbu nových reaktorov v jadrových elektrárňach Rivne a Chmelnicky (tento projekt je známy pod skratkou K2R4). Podľa Priateľov Zeme by sa na tento projekt, ktorý výrazne zníži stupeň jadrovej bezpečnosti v Európe, nemali plytvať prostriedky z verejných zdrojov.

Ukrajina súhlasila s ukončením činnosti posledného prevádzkovaného reaktora v Černobyle do 15. decembra 2000 s tým, že očakáva medzinárodnú pomoc pri výstavbe nových jadrových jednotiek, ktoré by nahradili stratu černobylských zdrojov energie. Výška očakávanej pomoci na projekt K2R4 sa odhaduje na 1,72 mld. USD a jej poskytnutie závisí na schválení pôžičky EBRD.

“Už v roku 1997 nezávislý panel expertov EBRD konštatoval, že tento projekt je ekonomicky nevýhodný”, tvrdí Juraj Zamkovský z organizácie Priatelia Zeme. “V tom čase EBRD odhadovala náklady na jeho realizáciu v objeme jednej miliardy dolárov. Dnes je už táto suma podstatne vyššia a je takmer isté, že odhady budú ďalej rásť. Ukrajina sotva bude schopná dlh splácať, pretože spotreba elektriny tam neustále klesá, výnosy z jej predaja tiež, ceny sú relatívne nízke a navyše Ukrajina má obrovský potenciál práve v energetických úsporách.” Podľa Priateľov Zeme projekt K2R4 zďaleka nespĺňa európsky bezpečnostný štandard. Podobný reaktor v Stendali v bývalom východnom Nemecku nebol práve z bezpečnostných dôvodov po zjednotení Nemecka nikdy uvedený do prevádzky. Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý v apríli tohto roka uskutočnil Gallupov inštitút, projekt K2R4 podporuje len 14 % obyvateľov Ukrajiny.

Európsky parlament spoločne s parlamentami Nemecka, Holandska a Talianska už vydali rezolúcie, v ktorých žiadajú Európsku komisiu a vlády jednotlivých štátov, aby projekt nefinancovali. Nemecká vláda dokonca konštatovala, že stratila dôveru v tento projekt a navrhuje hľadať alternatívy. Kancelár Gerhard Schröeder navštívil v lete Kijev a viedol rozhovory o alternatívnom riešení, jeho návrh však oslabili vyhlásenia prezidentov Clintona a Chiraca, ktorí stále deklarujú podporu K2R4.

“Nemá zmysel umŕtvovať vzácne zdroje do jadrových reaktorov na Ukrajine, kde polovica elektrární nie je v prevádzke kvôli tomu, že si nemôžu nakúpiť palivo. Ukrajina je jednou z krajín s najneefektívnejším využívaním energie v celej Európe. Investície do zvyšovania účinnosti energetických zdrojov preto môžu zvýšiť produkciu energie pri nepomerne nižších nákladoch.”, uzatvára Zamkovský.

Search