05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme odmietajú totalitu

Pri príležitosti výročného zasadania Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu sa v hlavnom meste Českej republiky uskutočňuje aj veľké množstvo sprievodných akcií. Tie siahajú od pouličných protestov a festivalov nezávislej kultúry až po rôzne odborné semináre a verejné fóra. Jedným z nich je i verejné diskusné fórum “Different message – Iná správa”, ktoré sa uskutočňuje v dňoch 24. -27. septembra v pražskej mestskej knižnici.

Fórum vzniklo z iniciatívy troch významných medzinárodných mimovládnych organizácií – CEE Bankwatch, Jubilee 2000 a Priatelia Zeme, ktoré sa angažujú najmä v ochrane životného prostredia a v hnutí za odpustenie dlhov krajinám tretieho sveta. Na fóre sa zúčastňujú poprední svetoví environmentalisti a občianski aktivisti.

Utorkový blok otvoril Juraj Zamkovský z organizácie Priatelia Zeme – Slovensko, ktorý prezentoval najnovšiu štúdiu sumarizujúcu pôsobenie Svetovej banky (SB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) u nás v poslednom desaťročí. Zdôraznil v nej, že ekonomické recepty z dielne oboch inštitúcií sa v zásade nelíšia od tých ich programov, ktoré opakovane zlyhali v rozvojových krajinách. Na Slovensku programy SB a MMF okrem iného viedli k výraznému zhoršeniu verejnej dopravy, prehĺbeniu ekonomickej krízy v zdravotníctve a školstve a k oslabeniu vplyvu ministerstva životného prostredia.

Ako ďalej uviedol J. Zamkovský, namiesto tlaku na efektívne využívanie už aj tak skromných štátnych subvencií, tieto inštitúcie nútia vládu SR k ich radikálnemu plošnému škrtaniu. Zároveň však na vládu naliehajú, aby vytvárala priaznivé podmienky pre prílev zahraničných investícií, čo sa v praxi premieta do ich masívneho subvencovania. “Vzniká tak nová kategória štátnych dotácií, na ktorú je potrebné odniekiaľ vziať prostriedky a už tradične sa berie z politicky najmenej vplyvných rezortov”, skonštatoval predstaviteľ slovenských Priateľov Zeme.

Podstatná časť príspevkov diskusného fóra upozorňovala na netransparentnosť a nedemokratickosť pôsobenia oboch spomínaných inštitúcií. Podľa účastníkov fóra sa v týchto dňoch predstavitelia Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu opakovane snažia presvedčiť verejnosť, že ich programy zlyhávajú kvôli neschopnosti národných vlád. Pritom sami seba vykresľujú ako svetových lídrov v boji proti chudobe, korupcii, sociálnemu úpadku a deštrukcii životného prostredia. Tak demonštrujúci na uliciach, ako aj diskutujúci na fórach sa však zhodujú v tom, že sú to práve tieto dve inštitúcie, ktoré neumožňujú vládam rešpektovať limity vlastných krajín a nútia ich prijímať politiku, ktorá vyúsťuje do nárastu korupcie, nerovnosti a chudoby. V tomto duchu uzavrel svoj príspevok aj Juraj Zamkovský, keď navyše uviedol, že prekrúcanie ekonomickej reality zo strany SB a MMF, rovnako ako vylučovanie verejnosti z ich rozhodovania, pripomína občanom SR praktiky totalitného komunistického režimu, resp. nedávnu mečiarovskú minulosť.

Search