05.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Správa Svetovej banky o rozvoji „mierne“ upravená

Profesor Cornellovej univerzity Ravi Kanbur oznámil koncom mája svoju rezignáciu z postu vedúceho autorského tímu pripravovanej Svetovej správy o rozvoji (World Development Report–WDR), ktorá je tento rok zameraná na otázku chudoby. Publikáciu sponzoruje Svetová banka. Vo svojom liste adresovanom vyššiemu manažmentu Svetovej banky profesor Kanbur vyjadril znepokojenie nad neodôvodneným nátlakom, najmä zo strany Ministerstva financií USA, ktoré požadovalo zmiernenie niektorých pasáží správy týkajúcich sa globalizácie.

Podľa Alexa Wilksa, koordinátora britskej organizácie Bretton Woods Project, „[rezignácia prof. Kanbura] vyvoláva otázky o tom, kto vlastne určuje politiku Banky a aké dôkazy alebo názory o dôsledkoch globalizácie sa pokúša potlačiť.“ S podobnými výhradami sa musí vysporiadať aj dnešné Fórum v Bratislave, ktoré organizuje Regionálna kancelária Svetovej banky a ktoré má byť venované práve WDR a iným aktuálnym problémom Svetovej banky.

“Svetová banka dnes predstaví Svetovú rozvojovú správu (WDR), od ktorej očakáva legitimizáciu svojho súčasného pôsobenia. Pôvodné zistenia správy však boli zmanipulované tak, aby nespochybňovali rozvojové stratégie Banky a neposkytovali argumenty kritikom ekonomickej globalizácie,“ komentuje Juraj Zamkovský, predseda organizácie Priatelia Zeme-Slovensko, ktorá monitoruje politiku a činnosť Svetovej banky na Slovensku.

WDR je jednou z najdôlejších publikácií Svetovej banky, ktorá vychádza raz do roka a výrazne ovplyvňuje rozvojové predstavy i praktické postupy na celom svete. Od tohtoročnej správy Svetovej banky sa všeobecne očakávali nové prístupy a otvorenie diskusie o takých otázkach, akými sú voľný obchod a politická marginalizácia. Tieto nádeje navyše podporovala aj skutočnosť, že na podnet prof. Kanbura vytvorili organizácie Bretton Wood Project a New Policy Institute elektronickú konferenciu, na ktorej sa verejne diskutovalo o prvej verzii správy zverejnenej v januári tohto roka.

Januárová verzia správy naznačovala, že rozvojové krajiny potrebujú citlivý prístup pri liberalizácii ich trhov a musia realizovať účinné opatrenia v oblasti inštitucionálnych zmien, sociálnej ochrany a spravodlivosti. Veľký počet príspevkov v elektronickej konferencii však nabádal autorský tím WDR, aby jasnejšie formuloval svoje závery, predovšetkým tie, ktoré sa týkali politických bariér pre uplatňovanie politiky v prospech chudobných a potreby uplatňovať prístup založený na dodržiavaní ľudských práv, ktorý by nútil krajiny Severu venovať viac pozornosti otázkam obchodu a ničenia životného prostredia. Vo svojej reakcii na tieto podnety 19. mája prof. Kanbur informoval účastníkov konferencie, že jeho tím má záujem posilniť závery správy v uvedených oblastiach, vrátane zvýraznenia odporúčaní.

Časť manažmentu Svetovej banky a niektoré donorské krajiny boli znepokojené tým, ako autorský tím stanovil poradie hlavných „pilierov“ správy. Predovšetkým mali záujem o zvýraznenie významu príležitostí (t.j. úlohy trhu a ekonomického rastu) a zníženie úlohy politického posilňovania chudobných (t.j. zodpovednosti štátnych inštitúcií voči občanom a dôležitosti posilňovania občianskych organizácií na ochranu práv chudobných ľudí). Vedúci predstavitelia Svetovej banky a zástupcovia donorských krajín sa pokúšali v tomto smere vyvíjať nátlak na prof. Kanbura. Ten sa však jasne vyjadril, že jeho záujmom je zohľadniť široké spektrum názorov.

Premostenie postojov tých, ktorí vyjadrili súhlas s prvou verziou správy, hoci odporúčali niektoré aspekty ešte dopracovať a tých, ktorí žiadali úplné prepracovanie WDR a jej zmiernenie, bolo ťažké. Situácia napokon po vystupňovaní nátlaku namiesto zmysluplnej diskusie viedla k rezignácii prof. Kanbura.

Search