04.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Globálna premiéra filmu Vek hlupákov bude aj na Slovensku

Environmentálne organizácie prinesú slovenským divákom jeden z celosvetovo najočakávanejších dokumentárnych filmov o klimatických zmenách.

Bratislava, 16.09.2009 - Organizácie Greenpeace, Priatelia Zeme, ZA MATKU ZEM a Slovenská klimatická koalícia predstavia 21. septembra 2009 verejnosti na Slovensku filmový trhák Age of stupid – Vek hlupákov. Premietanie sa uskutoční v rámci globálnej premiéry[1], do ktorej sa zapojí viac ako 45 krajín v 550 kinách na celom svete. Jej účelom je povzbudiť 250 miliónov divákov, aby sa stali aktivistami na ochranu klímy a zamerali sa na kľúčový summit o klimatických zmenách v Kodani, ktorý sa uskutoční v decembri 2009.

„Autori filmu to vystihli presne: Predchádzajúce generácie spájali svoje sily v boji proti fašizmu, alebo aby bojovali za občianske práva. Našu generáciu bude charakterizovať naša schopnosť reagovať na klimatické zmeny. Ešte môžeme zabrániť tomu, aby nám ďalšie generácie dali oveľa horší prívlastok ako hlupáci“, povedal Juraj Zamkovský z Priateľov Zeme

Vek hlupákov je dokumentárny film producenta oskarového filmu 'One Day in September' Johna Battseka a režisérky Franny Armstrong. Toto ambiciózne dielo je hybridom drámy, dokumentu a animovaného filmu a v hlavnej úlohe sa predstaví nominant na Oskara - Pete Postlethwaite. Starý muž, žijúci v zdevastovanom svete roku 2055 si prezerá zábery z roku 2008 a kladie si zásadnú otázku: Prečo sme nezastavili klimatickú zmenu, kým sme mali šancu?

„Žijeme v čase, kedy máme možno jedinú možnosť zmierniť následky klimatických zmien. Môžeme ukázať nasledujúcim generáciám, že nie sme hlúpi. Čím skôr začneme a čím viac znížime množstvo emisií CO2 v atmosfére, tým je väčšia šanca zabrániť katastrofe“, povedala Andrea Zlatňanská, klimatická kampanierka Greenpeace.

Práve výrok „Nie sme hlúpi“ je sloganom kampane k filmovému trháku, ktorý sa stal najpremietanejším filmom vo Veľkej Británii, kde predstihol aj filmy ako Milionár z chatrče. Film bol už okrem Veľkej Británie odpremietaný v parlamentoch EÚ, Veľkej Británie, Walesu, Švédska a Holandska  – podobne ako v OSN, Svetovej banke, americkej EPA a v Európskej Komisii.

Slovenská premiéra filmu Vek hlupákov sa uskutoční 21. septembra o 18.00 v priestoroch A4 – nultý priestor na Nám. SNP 12 v Bratislave. Po premietaní, o 19:30, bude nasledovať verejná diskusia s témou „Klimatické zmeny – možnosti znižovania CO2 a možnosti adaptácie na prebiehajúce klimatické zmeny“. Na diskusii vystúpia RNDr. Emil Bédi (INFORSE), Alexander Ač (Doktorand na Ústave systémovej biológie a ekológie AVČR) a Pavol Široký (koordinátor Slovenskej klimatickej koalície, o.z. ZA MATKU ZEM).


Pre viac informácií, prosím, kontaktujte:
Irena Jenčová, mediálna koordinátorka, Priatelia Zeme Slovensko, mobil: 0907 442 526

Lucia Szabová, hovorkyňa, Greenpeace Slovensko, mobil: 0905 515 934
Pavol Široký, ZA MATKU ZEM, mobil: 0903 791 060

[1] Premiéra sa uskutoční 21. a 22. septembra2009 v New Yorku odkiaľ bude vysielaná do viac ako 45 krajín. Viac o celosvetovom projekte nájdete na: www.ageofstupid.net a www.notstupid.org.

Search