02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

PROTEST PROTI NOVÉMU PROJEKTU VÝSTAVBY DIAĽNIC

Zástupcovia vyše 40 občianskych organizácií píšu otvorený list vláde SR, v ktorom žiadajú bezodkladne zrušiť „Nový projekt výstavby diaľnic a rýchlostných ciest“ a otvoriť vecnú diskusiu o alternatívnych riešeniach, zosúladiť praktickú politiku MDPT so základnými strategickými dokumentami, predložiť na verejnú diskusiu vládnu analýzu o ekonomickej a spoločenskej opodstatnenosti diaľničného programu v porovnaní s alternatívnymi riešeniami, prijať účinné opatrenia na rozvoj všetkých druhov verejnej dopravy (a skončiť so zvýhodňovaním individuálnej dopravy pred verejnou), rozvoj železničnej dopravy (a skončiť so zvýhodňovaním cestnej dopravy), rozvoj regionálnej infraštruktúry (a skončiť so zvýhodňovaním medzinárodných koridorov na úkor regiónov) a na rozvoj bicyklovej dopravy v mestách a bezodkladne ukončiť škandalizovanie občianskych organizácií, ktoré oponujú praktickú dopravnú politiku vlády zo strany MDPT.


Občania za lepšiu dopravu Kontaktná adresa: Ponická Huta 65, 976 33 Poniky Tel/fax: 088-4193324 E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda Banská Bystrica, 9. marca 2001 Členovia vlády SR Predsedovia koaličných strán Poslankyne a poslanci strán vládnej koalície Vážený pán premiér, vážení členovia vlády, vážení predsedovia koaličných strán, vážené poslankyne a poslanci koaličných strán, pred poslednými parlamentnými voľbami ste všetci jednoznačne a opakovane občanom Slovenska sľubovali zásadnú zmenu kultúry rozhodovania, razantný postup voči klientelizmu a plytvaniu verejných prostriedkov a podriadenie vládnej politiky celospoločenským záujmom. Vďaka týmto sľubom ste všetci získali nielen podporu verejnosti, ale následne aj funkcie a všetky politické nástroje, prostriedky i čas na to, aby ste ich realizovali. Donedávna ste však mali k dispozícii ešte oveľa viac. Mohli ste sa opierať o odhodlanie a záujem veľkej väčšiny občianskeho sektora aktívne s Vami spolupracovať. Najaktívnejšia časť verejnosti Vám predkladala podnety a iniciatívy, ktoré mohli našu spoločnosť posunúť o výrazný kus vpred, či už v oblasti ochrany životného prostredia, vodného hospodárstva, hospodárenia s energiou či odpadmi, v sociálnej sfére a v neposlednom rade i v oblasti dopravy. Dnes konštatujeme, že tieto príležitosti ste vo väčšine prípadov trestuhodne odkopli. Nedávno schválený “Nový projekt výstavby diaľnic a rýchlostných ciest” je toho viac než výrečným príkladom. Tento projekt nielenže nie je ničím nový, ale naopak, ďalej konzervuje rozšafnú politiku predošlých vlád a ústi do obrovského plytvania verejnými zdrojmi bez pripustenia vecnej diskusie o lacnejších a efektívnejších riešeniach. Okrem toho, projekt je v rozpore s prioritami deklarovanými v strategických dokumentoch vlády. Pri jeho presadzovaní kopírovalo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) štýl svojich predchodcov. Nedostatok argumentov kompenzovalo dehonestáciou oponentov, lžami a útekom pred otvorenou polemikou. Podpísané občianske organizácie odmietajú podporovať takýto štýl politiky. Nebudú sa viac doprosovať vládnym funkcionárom a koaličným politikom, ale odteraz budú trvať na tom, aby plnili svoje poslanie.

Občianske organizácie preto žiadajú vládnu koalíciu:

1. Bezodkladne zrušiť “Nový projekt výstavby diaľnic a rýchlostných ciest” a otvoriť vecnú diskusiu o alternatívnych riešeniach.

2. Zosúladiť praktickú politiku MDPT so zásadami štátnej dopravnej politiky, štátnej environmentálnej politiky a Programovým vyhlásením vlády a predložiť na verejnú diskusiu vládnu analýzu o ekonomickej a spoločenskej opodstatnenosti diaľničného programu v porovnaní s alternatívnymi riešeniami.

3. Bezodkladne prijať účinné opatrenia na rozvoj všetkých druhov verejnej dopravy (a skončiť so zvýhodňovaním individuálnej dopravy pred verejnou), rozvoj železničnej dopravy (a skončiť so zvýhodňovaním cestnej dopravy), rozvoj regionálnej infraštruktúry (a skončiť so zvýhodňovaním medzinárodných koridorov na úkor regiónov) a na rozvoj bicyklovej dopravy v mestách.

4. Bezodkladne ukončiť škandalizovanie občianskych organizácií, ktoré oponujú praktickú dopravnú politiku vlády zo strany MDPT a jeho pokusy dezinterpretovať motívy týchto organizácií ku kritike vládnej politiky.

Ako občania, ktorí sa vždy angažovali a budú sa aj naďalej angažovať vo veciach verejných, Vám chceme dať otvorene na známosť, že napriek Vašim doterajším reakciám nehodláme rezignovať vo svojich iniciatívach. Naopak, budeme sa s čoraz väčšou intenzitou domáhať plnenia Vašich predvolebných i povolebných záväzkov, ktorými ste získali podporu verejnosti v boji s Vašimi nedemokratickými politickými predchodcami. Nebudeme akceptovať pokusy kamuflovať nezáujem a neschopnosť zmeniť protispoločenskú politiku rezortu dopravy nepodloženými mýtami o neexistencii alebo nerealizovateľnosti vhodnejších alternatív. Nenecháme sa viac ani vydierať obrazmi o hrozbe návratu autoritárskych síl k moci. Dnešná dopravná politika im totiž z našich peňaženiek dláždi k moci pohodlnú širokú diaľnicu. Budeme veľmi pozorne sledovať všetky Vaše kroky v oblasti dopravy a hodnotiť ich na základe ich spoločenských efektov. Pod “Vami” myslíme celú vládnu koalíciu, nie iba úradníkov na ministerstve, ktoré kritizujeme. O svojich zisteniach budeme priebežne informovať verejnosť. Zároveň Vás chceme ubezpečiť o svojej pripravenosti k spolupráci na revízii dopravnej politiky. Musí to však byť spolupráca vecná a partnerská – taká, akú ste pred dvoma rokmi všetci sľubovali. List iniciatívy “Občania za lepšiu dopravu” považujte, prosíme, za otvorený.

Očakávame Vašu reakciu a ostávame s pozdravom,

Juraj Zamkovský Juraj Mesík Priatelia Zeme člen Grémia 3. sektora banskobystrického kraja

Tento list k 8. 3. 2001 podporili nasledovné organizácie:

Karol Labaš, Cyklistická únia mesta Košice, Košice Ladislav Hegyi, Spoločnosť priateľov Zeme, Košice Pavel Petráš, SZOPK, Košice Štefan Szabó, OZ Sosna, Košice Ľuboš Hajdin, Naše mesto, Bratislava Renáta Miňová, ZO SZOPK Stop betón, Bratislava Vladimír Pirošík, OZ ELF, Bratislava Ján Hanušin, Spoločnosť pre trvalo udržateľný život, Bratislava Viera Kostolníková, Združenie občanov lokality Fialkové údolie, Bratislava František Bednárik, Inštitút humanitných štúdií, Bratislava Jaroslav Kupčok, ZO SZOPK Karlova Ves, Bratislava Tomáš Kusik, Bratislavské regionálne ochranárske združenie, Bratislava Pavol Široký, Za Matku Zem, Bratislava Katarína Šimončičová, MV SZOPK, Bratislava Igor Polakovič, SZOPK Sírius, Bratislava Katarína Bartovičová, WISE Slovensko, Bratislava Rastislav Rybanič, Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku, Bratislava Ľubica Trubíniová, Greenpeace – Slovensko, Bratislava Mária Mistríková, Energia 2000, Bratislava Ladislav Ďurkovič, Ži a nechaj žiť, Bratislava Norbert Brázda, Changenet, Bratislava Jaroslav Pavlovič, EQ KLUB, Pezinok Marek Kurinec, Dubnická environmentálna skupina, Dubnica nad Váhom Juraj Smatana, Klub Strážov, Považská Bystrica Dušan Kubička, Turčianska bicyklová skupina JUS, Martin Rudolf Pado, Občianske združenie TATRY, Liptovský Mikuláš Martina Paulíková, Združenie Slatinka, Zvolen Ján Roháč, Jantárová cesta, Banská Štiavnica Juraj Paučula, KRUH, Banská Štiavnica Igor Chýra, Pospolitosť pre harmonický život, Pliešovce Eva Kováčechová, Centrum pre podporu miestneho aktivizmu, Ponická Huta Juraj Zamkovský, Priatelia Zeme, Ponická Huta Michaela Galvánková, OZ Vydra, Čierny Balog Juraj Lehký, OZ Ďubákovo, Ďubákovo Juraj Lukáč, Lesoochranárske zoskupenie VLK, Tulčík Mária Hudáková, Nadácia Zelená nádej, Tulčík Milan Barlog, ZO SZOPK Echo, Spišská Nová Ves Eulália Štefanová, Pčola, Stará Ľubovňa Rastislav Mičaník, Lesoochranárske zoskupenie VLK Východné Karpaty, Humenné

 

Search