09.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Energetika po Fukušime: nemecký obrat - drahšia elektrina?

V štvrtej časti seriálu o globálnych perspektívach energetiky autor Jan Beránek podrobne analyzuje vývoj cien elektriny v dôsledku zvyšovania podielu obnoviteľných zdrojov na ich výrobe v Nemecku.

 


Deník Referendum
publikuje sériu textov, ktoré dokumentujú vplyv fukušimskej jadrovej havárie na energetiku v Európe a vo svete.

9. marca vyšlo štvrté pokračovanie, ktoré sa detailne venuje dôsledkom masívneho rastu výroby energie z obnoviteľných zdrojov v Nemecku (vyše 30 000 MW z vetra a viac než 30 000 MW z fotovoltaických zdrojov) na tamojšie ceny energie. Spomínate si na hrôzostrašné špekuláce o tom, ako odstavenie jadrových reaktorov v Nemecku povedie k zdraženiu elektriny nielen tam, ale aj v susedných štátoch? Realita je presne opačná: veľkoobchodná cena elektriny v Nemecku od roku 2011 klesla a je nižšia než napríklad vo Francúzsku. Proti zdravému rozumu to je iba zdanlivo, pretože problém je zložitejší a vysvetlenie nájdete tu:

http://www.denikreferendum.cz/clanek/15134-energetika-po-fukusime-iv-nemecky-obrat-drazsi-elektrina

Predchádzajúce časti sa venovali otrasu jadrovej energetiky po marci 2011:

http://www.denikreferendum.cz/clanek/14955-energetika-po-fukusime

porovnaniu dvoch energetických technologií – jadrovej a obnoviteľnej – z pohľadu objemu a dynamiky investícií, inštalovaných výkonov a vyrobenej energie:

http://www.denikreferendum.cz/clanek/15001-energetika-po-fukusime-ii-obnovitelne-zdroje-versus-jadro

a tiež detailnejšiemu pohľadu na rozmach veterných a fotovoltaických elektrární v Nemecku, Dánsku a Španielsku (vrátane zaujímavého faktu, že v Nemecku patrí obrovská väčšina solárnych elektrární obciam, spolkom a súkromným poľnohospodárom):

http://www.denikreferendum.cz/clanek/15043-energetika-po-fukusime-iii-uspech-obnovitelnych-zdroju-v-nemecku-dansku-a-spanelsku

Autor Jan Beránek avizuje ešte dve alebo tri ďalšie časti. Tá najbližšia bude o dôsledkoch nemeckého výstupu z jadrovej energetiky na perspektívu tamojších uhoľných elektrární, bilanciu dovozu a vývozu a stabilitu prenosovej sústavy.


Foto na titulnej stránke: morgueFile.

 

 

Search