29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme-CEPA otvárajú dva kurzy o udržateľnej energetike

Zajtra sa začínajú dva mesačné vzdelávacie kurzy zamerané na klímu, energetickú autonómiu regiónov a možnosti zvyšovania energetickej efektívnosti a využívania obnoviteľných zdrojov energie. Organizuje ich občianske združenie Priatelia Zeme-CEPA a sú určené predstaviteľom samospráv a verejnosti v okolí Poľany a študentom, doktorandom a pedagógom univerzít v Banskej Bystrici a vo Zvolene.

 
„Naším dlhodobým cieľom je vytvoriť podmienky pre koordinovaný rozvoj energetiky okolo Poľany tak, aby sa zvyšovala miera energetickej sebestačnosti tohto regiónu. Štúdie, ktoré sme vypracovali pre samosprávy, potvrdzujú, že región okolo Poľany by mohol byť úplne energeticky autonómny,“ hovorí Juraj Zamkovský zo Združenia Priateľov Zeme-CEPA.

Podpoľanie by podľa Priateľov Zeme-CEPA mohlo ušetriť obrovské zdroje, ktoré by samosprávy pod Poľanou mohli použiť na vlatný rozvoj. Ak by vedeli využiť svoj potenciál úspor tepla a elektriny a zúžitkovať lokálne dostupné obnoviteľné zdroje, mohli by zabrániť úniku 380 až 820 Eur na jedného obyvateľa za rok. Presne toľko peňazí ročne odchádza z regiónu v platbách za dovezenú energiu a palivá.

„K energetickej autonómii ešte bude dlhá cesta a nutnou podmienkou k nej bude vznik širokej a dobre koordinovanej iniciatívy, ktorá zatiaľ neexistuje. Dúfame, že časť absolventov týchto kurzov sa postupne stane jej zárodkom,“ dodáva Zamkovský.

Organizácia už podobný kurz odskúšala v marci a apríli tohto roka. Zo 17 účastníkov získalo certifikát o absolvovaní kurzu 11 osôb rôznych profesií vrátane pracovníkov samospráv. Kurz sa stretol s pozitívnymi ohlasmi a preto sa Priatelia Zeme rozhodli rozšíriť tento druh vzdelávania aj pre univerzity v Banskej Bystrici a vo Zvolene.

„Zapojenie študentov a akademického sektora do praktickej podpory samospráv pri budovaní energetickej autonómie považujeme za veľmi dôležité. S vedením niekoľkých fakúlt rokujeme o ďalšom rozšírení programu aj v budúcom roku,“ uviedol Zamkovský. Podporu tohto zámeru predbežne vyjadrila Nadácia Heinrich Böll Stiftung, ktorá financuje aj tohtoročný kurz pre univerzity. Kurz pre samosprávy a verejnosť zase financuje Rozvojový program OSN v rámci Programu malých grantov GEF.

Kurz kombinuje prednášky, individuálne štúdium prostredníctvom internetu a exkurzie. Je rozdelený do 4 modulov a v každom z nich sú tri témy. V rámci každej témy sú pripravené prednášky a učebné texty, ktoré si účastníci preštudujú individuálne a môžu o nich diskutovať navzájom aj s lektormi prostredníctvom internetu. Na záver každej témy zodpovedajú účastníci testové otázky.

 

Bližšie informácie: Juraj Zamkovský, 0908 902 257, zamkovsky[zavináč]priateliazeme.sk

Program kurzov

Search