18.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Monitoring fondov EÚ na novom portáli

Priatelia Zeme-CEPA obnovili prevádzku informačného portálu zameraného na monitoring fondov EÚ (www.eufondy.org) určeného mimovládnym organizáciám a verejnosti. Rozhodovanie o fondoch EÚ je na Slovensku často sprevádzané netransparentnosťou, protekcionárstvom, podozreniami z manipulácií a korupcie.

To je  dôsledkom nedostatočných pravidiel a kapacít verejných inštitúcií.Cieľom obnovenej webovej stránky Priateľov Zeme-CEPA je prispieť ku koordinovanej, kvalifikovanej a nezávislej kontrole fondov EÚ spolu s propagáciou príkladov dobrej praxe pri rozhodovaní aj využívaní týchto fondov.

Webová stránka bude slúžiť mimovládnym organizáciám, občanom a novinárom, ktorí sa zaujímajú o využívanie európskych štrukturálnych fondov. Užitočné informácie tu nájdu dotknutí občania, ktorí boli alebo môžu byť ovplyvnení dopadmi projektov financovaných z európskych fondov.

Okrem základnej orientácie v operačných programoch a príslušných monitorovacích výboroch tu návštevníci nájdu aj informácie z prostredia MVO či kauzy, ktoré sprevádzajú využívanie fondov EÚ.

Pri založení webstránky eufondy.org v roku 2004 sa Priatelia Zeme-CEPA usilovali o poskytovanie základných informácií potenciálnym žiadateľom o príspevky z fondov EÚ. „Dostupnosť informácií pre žiadateľov sa však odvtedy aj vďaka úsiliu MVO zlepšila a tak chceme tento portál zamerať viac na monitorovanie fondov EÚ a predovšetkým účasť MVO na rozhodovaní,“ hovorí Roman Havlíček, koordinátor Priateľov Zeme-CEPA zodpovedný za program Fondy EÚ. „Pre mimovládne organizácie aj ďalších partnerov bude v najbližších troch rokoch v oblasti európskych štrukturálnych fondov najdôležitejšia príprava programových dokumentov na obdobie rokov 2014-2020. Tieto dokumenty určia, na aké projekty a akým spôsobom sa verejné prostriedky Európskej únie budú využívať,“ dodáva R. Havlíček.

Priatelia Zeme-CEPA uvítajú od občanov podnety upozorňujúce na nedostatky a porušenia pravidiel v rozhodovaní o fondoch EÚ spojené napríklad s manipuláciou rozhodovania, podozrivými praktikami pri schvaľovaní projektov, neoprávneným zvýhodňovaním niektorých žiadateľov alebo so šikanovaním žiadateľov a prijímateľov. „Aj keď naše možnosti donútiť zodpovedné orgány konať sú v takýchto prípadoch rovnaké ako u každého občana, pokúsime sa všetky podnety preskúmať. Samozrejme, že zachováme anonymitu oznamovateľa,“ dopĺňa Roman Havlíček.

Portál je realizovaný vďaka finančnej podpore Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe a C. S. Mott Foundation.


Bližšie informácie:
Roman Havlíček, koordinátor Priateľov Zeme-CEPA zodpovedný za program Fondy EÚ, tel.: 0908 967633, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search