25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Solárne dni 2012 v Banskej Bystrici

Priatelia Zeme-CEPA v utorok 15. mája diskusovali na námestí SNP v Banskej Bystrici s verejnosťou o inteligentnom využívaní energie. Akcia bola súčasťou medzinárodných solárnych dní.

Aktivisti združenia informovali ľudí na námestí o príprave podmienok pre budovanie energetickej sebestačnosti v regióne Poľana. Okoloidúci mali možnosť dozvedieť sa, ako funguje termický aj fotovoltaický solárny systém a na demonštračných zostavách si mohli overiť teoretické vedomosti.

Podujatie doobeda narušila nepriazeň počasia. Poobede sa však počasie ustálilo a tak Priatelia Zeme-CEPA mohli pri svojom infostánku inštalovať aj jedinečnú výstavu autorských fotografií z celého sveta o klimatickej spravodlivosti. Výstava prilákala mnohých ľudí, ktorí sa tak mohli dozvedieť o podstatných globálnych dôsledkoch zmeny klímy, o jej príčinách a politických súvislostiach.

„Počas takýchto podujatí si robíme aj prieskum o tom, do akej miery ľudia sledujú, ako vlastná spotreba energie zaťažuje ich rodinné rozpočty, kde vidia rezervy a čo chcú a môžu urobiť. Tentokrát sme sa ľudí pýtali aj to, či si myslia, že by ich región mohol byť energeticky autonómny,“ povedal Juraj Zamkovský a dodal: „Väčšina odpovedala kladne a ako hlavný predpoklad uviedli kvalitné personálne obsadenie vo vedení samospráv.“

Priatelia Zeme-CEPA plánujú pokračovať v osvetovej práci tohto druhu. Pripravujú aj ďalšie informačné turné po obciach okolo Poľany. Práve región Poľana má podľa združenia vynikajúce predpoklady pre budovanie vlastnej energetickej nezávislosti. Musí však najprv radikálne znížiť zbytočné plytvanie teplom, elektrinou a pohonnými hmotami a ich efektívnu spotrebu potom zabezpečiť z miestnych obnoviteľných zdrojov spôsobom šetrným k životnému prostrediu.


Bližšie informácie: Miroslav Lacko, 0905 581 060, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search