25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme-CEPA vyhlasujú súťaž Lepšie nápady pre fondy EÚ

Aktívni občania z celého Slovenska majú šancu vyhrať 1 000 eur. Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s medzinárodnou sieťou CEE Bankwatch Network dnes spúšťajú súťaž občianskych návrhov na udržateľné využívanie európskych fondov názvom Lepšie nápady pre fondy EÚ.


„Na ministerstvách prebiehajú diskusie o tom, ako a na aké ciele budú využité fondy EÚ v rokoch 2014 – 2020. Myslíme si, že aj občania by mali dostať priestor a hovoriť o potrebách ich obce či regiónu. Súťažou chceme motivovať ľudí, aby uvažovali o tom, aké projekty by skutočne pomohli ich regiónu alebo obci rozvíjať sa. Hľadáme preto nápady, ktoré môžu prispieť k dlhodobému rozvoju regiónov, posilniť ich stabilitu a zároveň byť prínosom pre životné prostredie,“ hovorí Miroslav Mojžiš, koordinátor Priateľov Zeme-CEPA pre program Fondy EÚ.

Súťaží sa v oblasti udržateľnej energetiky, dopravy, odpadového hospodárstva a rozvoja miest a obcí. Do súťaže sa môžu zapojiť všetci aktívni občania, ale aj neformálne skupiny, občianske iniciatívy a mimovládne organizácie. Stačí do 9. novembra 2012 vyplniť na webe jednoduchý formulár.

Projektové nápady budú posudzovať nezávislí odborníci. Tri najlepšie nápady získajú finančnú odmenu 1 000 eur. Súťaž prebehne v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy a autori víťazných nápadov budú mať možnosť predstaviť ich na medzinárodnej konferencii v Bruseli. Aj tí, ktorí nezískajú cenu, však môžu profitovať z nových kontaktov s aktívnymi ľuďmi v iných regiónoch a s odborníkmi na fondy EÚ a získať nové vedomosti a skúsenosti.

„V decembri predstavíme víťazov a odovzdáme im ceny na celoslovenskom verejnom podujatí. Aktívni občania sa tu budú môcť stretnúť so zástupcami inštitúcií, ktoré rozhodujú o nastavení fondov a o ich rozdeľovaní. Dúfame, že sa takto podarí vytvoriť priestor pre naozaj otvorenú diskusiu o prioritách pre budúce fondy EÚ, ktoré na Slovensko začnú prúdiť po roku 2013,“ dodáva Mojžiš.

Podrobné informácie a podmienky súťaže možno nájsť na webovej stránke http://bankwatch.org/sutaz a ďalšie informácie o jej priebehu na stránke http://www.priateliazeme.sk/cepa/.

 

Bližšie informácie: Miroslav Mojžiš, Priatelia Zeme-CEPA, koordinátor Nezávislého občianskeho monitorovacieho tímu pre fondy EÚ, tel.: 0908 967 633, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Financované s podporou Európskej Komisie a European Climate Foundation. Poskytovatelia finančného príspevku nenesú zodpovednosť za prezentované názory.



Search