25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Povrchový variant diaľnice D1 nemôže vyhovieť podmienkam Európskej komisie

Európska komisia (EK) vydala stanovisko, v ktorom podmienečne povolila výstavbu povrchového variantu diaľnice D1 v úseku Turany – Hubová. Podľa vyjadrenia zástupcov EK projekt nedostane druhú splátku pôžičky z Európskej investičnej banky (EIB), kým nesplní podmienky európskej smernice o ochrane biotopov. Priatelia Zeme-CEPA spolu s expertmi na ochranu prírody upozorňujú, že výstavba schváleného povrchového variantu smernici vyhovieť nemôže.

Odsúhlasená prvá splátka pôžičky je podľa listu EK viazaná len na prípravné práce a práce na úsekoch, ktoré sa nedotknú území Natura 2000. Druhú splátku projekt nedostane, pokiaľ nevyhovie článku 6 európskej smernice o biotopoch. „Už to, že bol schválený povrchový variant diaľnice, je v rozpore so smernicou. Tá totiž dovoľuje výstavbu na územiach Natura 2000 len v prípade, že neexistuje alternatívne riešenie. V tomto prípade je však alternatíva jasná – variant B1 s tunelom cez tunel Korbeľka. Ak má byť článok 6 dôsledne dodržaný, výstavba povrchového variantu nie je možná,“ hovorí Magdaléna Grambličková, výkonná riaditeľka Priateľov Zeme-CEPA.

Vláda sa pravdepodobne bude snažiť vyhovieť EK tým, že navrhne prísnejšie zmierňujúce opatrenia. To však neznižuje hlavné riziká spojené s výstavbou schváleného variantu. „Uskutočniteľné zmierňujúce opatrenia s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú postačovať a hrozí, že sa nezvratne poškodia vzácne územia a biotopy. Navyše môžu náročnejšie opatrenia výstavbu schváleného variantu neúmerne predražiť,“ uviedol Ján Topercer, ekológ z Botanickej záhrady UK v Blatnici.

Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s biológmi, ochrancami prírody aj obyvateľmi regiónu budú dôkladne sledovať situáciu a monitorovať, či sa pri prípravných prácach dodržiavajú podmienky, ktoré stanovila EK. V prípade, že by sa napriek upozorneniu vykonávali práce aj na územiach Natura 2000 alebo opatrenia navrhnuté vládou nebudú dostatočné, budú o tom okamžite informovať EK.

Search