29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Región pod Poľanou bude pripravený využívať nové eurofondy na energetické projekty

Priatelia Zeme–CEPA pripravujú nové energetické koncepcie pre štyri mikroregióny okolo Poľany. Dokončiť by ich mali počas leta. Spolu 43 vidieckych obcí a dve mestá tak získajú dokumenty, ktoré budú potrebné pri čerpaní eurofondov v novom sedemročnom rozpočtovom období EÚ na projekty zamerané na úsporu energie a využívanie obnoviteľných zdrojov.

„Chceme, aby energetické koncepcie boli kvalitné a aby sa dali ľahko a pravidelne aktualizovať, pretože údaje o spotrebe palív, energie a využívaní miestnych zdrojov sa dynamicky menia,“ tvrdí programový riaditeľ organizácie Juraj Zamkovský. „Dolaďujeme ešte detaily v metodike a začíname programovať výpočty tak, aby si obce odteraz mohli samostatne raz za rok alebo dva roky dopĺňať východiskové údaje a mať tak neustále aktuálny obraz nielen o vlastnej energetickej spotrebe a potenciáli úspor, ale aj o prioritách a vývoji vlastnej energetiky. Lokálna energetika sa stáva kľúčovým odvetvím, od ktorého bude závisieť budúca prosperita vidieka. Samosprávy, ktoré to včas pochopia a začnú vlastnú energetiku inteligentne riadiť, budú vo výhode. Tie ostatné čakajú problémy a nezdravá závislosť od externých dodávateľov,“ dodáva Zamkovský.

Aj prístup k podpore energetických projektov z väčšiny verejných prostriedkov bude podmienený vypracovanými energetickými koncepciami. Štát aj EÚ sa tým snaží zabezpečiť, aby boli podporené iba tie zámery, ktoré sú v súlade s národnými prioritami a zároveň majú strategický význam pre obce, mestá a regióny.

O význame koncepčnej práce v oblasti lokálnej energetiky sa predstavitelia regiónu Poľana mohli presvedčiť aj na nedávnej exkurzii v rakúskom mestečku Bruck an der Leitha, ktoré smeruje k energetickej nezávislosti v produkcii elektriny, tepla a postupne aj pohonných hmôt. „Energetická sebestačnosť je predpoklad stability miestnej ekonomiky, a nedá sa dosiahnuť živelne,“ potvrdil počas exkurzie energetický expert združenia Energiepark Bruck/Leitha Karol Galek, ktorý účastníkov sprevádzal pri prehliadke viacerých energetických projektov.

Príprava koncepcií, exkurzia a množstvo ďalších energetických služieb pre samosprávy pod Poľanou sú súčasťou rozsiahleho energetického programu, ktorý realizujú Priatelia Zeme-CEPA aj vďaka finančnej podpore Medzinárodného višegrádskeho fondu a Švajčiarskej konfederácie a Slovenskej republiky prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.


Kontakt: Juraj Zamkovský, tel.: 0908 902 257, e-mail: zamkovsky[zavináč]priateliazeme.sk

 

 

Search