25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Greenpeace USA vyhrali spor o slobodu prejavu

Sudca v Kalifornii zamietol sedemročnú žalobu o 100 miliónov dolárov proti Greenpeace USA, ktorá ohrozovala existenciu tejto organizácie. Kanadský ťažobný gigant Resolute Forest Products zažaloval Greenpeace v USA a Kanade za ohováranie po tom, čo skupina zverejnila nezodpovedné praktiky firmy.

Mimoriadne odškodné, ktoré sa firmy v takýchto prípadoch pokúšajú súdnou cestou vymáhať od občianskych organizácií, sú účinnou súčasťou zastrašovania, vyčerpávania a cenzury aktivistov. Prischol im názov „žaloby SLAPP“ (z angl. Strategic Lawsuits Against Public Participation – strategické súdne spory proti participácii verejnosti) a bohatí a mocní ich čoraz častejšie používajú na umlčanie kritikov.

Nezávislá internetová televízia Democracy Now! prináša o prípade podnetný rozhovor s Deepou Padmanabha, zástupkyňou hlavného poradcu Greenpeace USA. Podľa nej by si väčšina jednotlivcov a menších organizácií nemohla dovoliť dlhoročný nákladný súboj s vplyvnou nadnárodnou firmou, akokoľvek by bola pravda na ich strane. Preto sa Greenpeace USA zasadzuje o prípravu legislatívy proti žalobám SLAPP a na podporu slobody prejavu. "Podujali sme sa aj na tento boj nielen v mene Greenpeace, ale každého, kto sa odváži vytknúť pravdu mocným, a preto sme vedeli, že to musíme vyhrať nielen v súdnej sieni, ale aj pre široké hnutie," hovorí Padmanabha.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu.

Search