27.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Servisné centrum podalo projekty v celkovej hodnote takmer milión EUR

Servisné centrum pre mikroregión Podpoľanie uzavrelo prvé kolo podávania projektov pre obce a mestá v celkovej hodnote takmer milión EUR. Servisné centrum vypracovalo a podalo ku koncu januára 2010 celkom 17 projektov pre 13 obcí a 2 mestá patriace do mikroregiónu Podpoľanie.

Štrnásť projektov pre rozvoj vidieka bolo zameraných na získanie finančných prostriedkov od Európskej komisie z programu LEADER prostredníctvom Miestnej akčnej skupiny na opatrenie 3.4.1 týkajúce sa rozvoja základných služieb pre vidiecke obyvateľstvo. Ďalšie tri projektové zámery boli podané pre OSN v rámci programu malých grantov (UNDP SGP) zameraných na zmierňovania globálnych dopadov klimatických zmien na životné prostredie. Išlo o tri demonštračné projekty zamerané na energetické úspory a využívanie obnoviteľných zdrojov energie v Detve, Hriňovej a Očovej.

Servisné centrum tak začalo napĺňať očakávania samospráv na efektívnu koordináciu a vypracovanie projektov pre celý Podpoliansky mikroregión. Obce a mestá získali touto formou veľkú pridanú hodnotu, pričom boli odbremenené od administratívne a finančne náročného vypracovania projektov. V prípade, že tieto projekty budú schválené, Servisné centrum aktívne pomohlo sprostredkovať takmer miliónovú investíciu prostredníctvom jednotlivých projektov v celom mikroregióne.

S výsledkami boli spokojní predstavitelia obcí a miest, ktorí sa zároveň stretli na oficiálnom otvorení Servisného centra v Detve s britským veľvyslancom Michaelom Robertsom, nórskou veľvyslankyňou Trine Skymoen a zástupcami občianskych združení. „Pre obce vyhotovenie projektov pre EÚ alebo Envirofond predstavuje vysoké náklady, sú to sumy od 1000 do 2000 EUR a Servisné centrum nám to robí grátis.“ uviedla Jana Klimová, starostka obce Stožok a podpredsedníčka Koordinačného združenia obcí Mikroregiónu Podpoľanie. Kvalitu služieb, ktoré ponúka Servisné centrum, vyzdvihol aj Ján Šufliarsky, primátor Detvy: „V minulosti, administratívne nedostatky pri vypracovaní žiadostí a finančná analýza veľakrát neboli dobré a na takej úrovni, ako si to vyžadovali podmienky pre získanie financií“.

Britský veľvyslanec na Slovensku Michael Roberts pokračoval: „Servisné centrum je vynikajúcou inováciou a urobím všetko preto, aby som povzbudil ostatných, aby tento model nasledovali.“

Servisné centrum pre mikroregión Podpoľanie je pilotný systém koordinácie samospráv pre získavanie verejných financií. Servisné centrum poskytuje prehľadnú, účelnú a efektívnu koordináciu finančnej pomoci pre obce a mestá mikroregiónu Podpoľanie z fondov EÚ a SR. Pomoc poskytuje formou informačného servisu, prípravou a realizáciou projektov pre rozvoj vidieka na lokálnej a regionálnej úrovni. Servisné centrum bolo podporené grantom z Nórska prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu vo výške 480 185€ a zo štátneho rozpočtu SR vo výške 84 739€. Servisné centrum je výkonnou zložkou Koordinačného združenia obcí Mikroregiónu Podpoľanie.


Bližšie informácie:
www.scpodpolanie.sk
, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0914 333 046

Search