02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Deti zbierajú zelené míle pre ochranu klímy

Kampaň ZOOM – Kids on the Move 2009, ktorú koordinujú Priatelia Zeme–CEPA vyzýva deti základných a materských škôl na Slovensku a v celej Európe, aby svojou aktivitou prispeli k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Deti môžu zbierať zelené míle pre symbolickú cestu okolo sveta.

Míle získavajú ak na ceste do školy a zo školy nevyužijú automobil. Cieľom kampane je zozbierať čo najviac zelených míľ a zároveň umožniť deťom, aby pohybom prispeli nielen k vlastnému zdraviu, ale aj k ochrane klímy.

Kampaň ZOOM – Kids on the Move prebieha už ôsmy rok. V roku 2008 sa do nej zapojilo viac než 115-tisíc detí z celej Európy. Využívaním environmentálne vhodnej dopravy vyzbierali 1 546 834 zelených míľ, čo stačí na to, aby mohli vykonať 38 symbolických ciest okolo sveta.

Na Slovensku kampaň koordinujú Priatelia Zeme–CEPA v rámci projektu Dajme šancu Slnku. Slovenské školy zapojené do Klimatickej aliancie  vyzbierali v rámci kampane ZOOM - Kids on the Move v roku 2008 až 146 275 zelených míľ. Klimatická aliancia je medzinárodné združenie samospráv a škôl, ktoré sa zaviazali prispievať svojou činnosťou k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Zelené míle zozbierané deťmi v celej Európe odovzdá Klimatická aliancia účastníkom konferencie OSN, ktorá sa bude konať koncom tohto roka v Kodani.

Zelené míle môžu zbierať deti od štyroch do desiatich rokov. Za jednu zelenú míľu sa počíta približne jeden kilometer cesty do alebo zo školy alebo na školské podujatie. Cesta musí byť absolvovaná pešo, na bicykli, korčuliach, či MHD teda spôsobom šetrným ku klíme.

Slovenské školy zapojené do kampane ZOOM – Kids on the Move majú k dispozícii brožúry “Zelená míľa“, ktoré na požiadanie distribuujú Priatelia Zeme–CEPA. Brožúry pomáhajú  motivovať deti k aktívnemu postoju k ochrane životného prostredia.

„Mnohé školy už zelené míle aktívne zbierajú. Kampaň bude trvať do konca roka a radi privítame ďalšie slovenské školy a škôlky s chuťou zapojiť sa, “ hovorí Katarína Hipšová, koordinátorka projektu Dajme šancu Slnku.


Bližšie informácie:
Katarína Hipšová, 0908-489 933, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search