23.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Energy Union - nový projekt financovaný z programu EÚ Inteligentná energia

Cieľom projektu ENERGY UNION je upozorniť mladých ľudí a politikov z dvanástich krajín EÚ na problém klimatických zmien a zvýšiť povedomie o možnostiach využívania inteligentnej energie. Pojem inteligentná energia zahŕňa komplexný prístup k spotrebe a produkcii energie (obnoviteľné zdroje energie, úspora a efektívne nakladanie s energiou). Hlavným odkazom projektu je presadiť väčšiu mieru využívania inteligentnej energie v rovine spotrebiteľského správania jednotlivcov, ako aj na politickej úrovni.

Organizátori pripravili dvojročné celoeurópske turné, ktoré začne 18. júla na Streetlife festivale na Odeonplatz v Mníchove a do konca roka 2009 bude pokračovať vo Viedni, Pecsi, Budapešti, Košiciach, Bratislave, Grazi a Berlíne. Turné netradičným spôsobom predstaví mladým ľuďom a politikom tému inteligentného využitia energie a ponúkne inšpirácie k aktívnemu postoju k ochrane klímy. Súčasťou turné budú verejné audiovizuálne interaktívne šou sprevádzané multimediálnymi výstavami, politickými fórami a diskusnými panelmi.

Diskusné fóra, ktoré v jednotlivých krajinách organizujú Priatelia Zeme, poskytnú priestor na výmenu názorov o aktuálnych problémoch súvisiacich s klimatickými zmenami a spotrebiteľským správaním v Európe. Budú na ne pozvaní politici, experti, a verejnosť. Cieľom diskusií je spojiť aktívnych mladých ľudí s tými, čo majú reálny dosah na reálnu politiku a biznis a presvedčiť ich o výhodách a potrebe zodpovedného prístupu k energii.

Hlavnou hudobnou hviezdou turné bude londýnska skupina Coldcut, ktorá sa v svojej hudobnej produkcii venuje enviromentálnym témam. Skupina vytvorila pre turné novú šou s názvom Energy Union. Audiovizuálny prvok kampane bude obohatený prácou viedenských umelcov 4youreye a Lichttapete.

Kampaň bude energeticky úsporná a ohľaduplná k životnému prostrediu. Organizátori kampane sa budú prepravovať najmä vlakom a celé turné sa bude riadiť princípom šetrnosti k životnému prostrediu. Vlakový vozeň, špeciálne upravený pre Energy Union umeleckým združením Z6 z Linzu, však nebude slúžiť len ako dopravný prostriedok. Počas turné bude vytvárať mobilný priestor na umelecké stretnutia, výstavy, koncerty a debaty o klíme. Vozeň bude miestom stretnutí environmentálnych a mládežníckych skupín zaoberajúcich sa klimatickými zmenami. Bude v ňom spístupnená aj interaktívna inštalácia s názvom “Gridio,” vytvorená asociáciou Brightonart. Vďaka nej sa návštevníci budú môcť stať tvorcami vlastných audiovizuálnych diel. Gridio pracuje na princípe tlakových senzorov, ktoré rozpoznávajú pohyby ľudí, a ktoré sú pripojené k audiovizuálnym klipom.

Na projekte na Slovensku spolupracujú aj Priatelia Zeme–CEPA a agentúra Holoda: Skalník.


Bližšie informácie:

Irena Jenčová, mediálna koordinátorka, Priatelia Zeme-CEPA, E–mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel.: 02/5244 2104

Peter Coch, koordinátor projektu Energy Union, E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel.:048/419 3718

Search