27.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Európske samosprávy proti klimatickým zmenám

Viac ako 400 zástupcov samospráv sa minulý týždeň stretlo v Bruseli na konferencii „3x20 – Buďte v hre!“. Stretnutie organizovali siete Energie-Cités a Klimatická Aliancia, s ktorou spolupracujú Priatelia Zeme-CEPA. Cieľom je pripomenúť politikom na komunálnej úrovni, že sú to práve oni, kto môže zohrať kľúčovú rolu pri napĺňaní klimatických a energetických politík EÚ.


Na konferencii vystúpil americký ekonóm a riaditeľ Nadácie pre výskum ekonomických trendov Jeremy Rifkin, ktorý hovoril o „tretej priemyselnej revolúcii“ vo využívaní energie. Mimoeurópsky pohľad priniesla indická environmentalistka Sunita Narainová, európsku perspektívu zas reprezentovala ministerka životného prostredia vo vláde bruselského regiónu Evelyne Huytebroecková. Súčasťou podujatia boli aj prezentácie úspešných energetických a klimatických iniciatív na miestnej úrovni.

K iniciatíve, ktorá zaväzuje mestá, aby do roku 2020 zredukovali produkciu emisií o viac ako 20%, sa do februára 2009 prihlásilo 350 európskych primátorov. Mestá tak budú musieť vypracovať energetické koncepcie, ktoré sa budú orientovať na úspory a energetickú efektívnosť. Konferencia bola príležitosťou prezentovať, aké prvé kroky v tejto oblasti podnikli. Práve mestá budú veľmi dôležitými hráčmi pri znižovaní emisií – spotrebovávajú až 80% energie.

Slovenské samosprávy sa do iniciatívy, ktorej cieľom je ochrana klímy môžu zapojiť aj prostredníctvom projektu „Dajme šancu Slnku“, ktorý od roku 2007 realizujú Priatelia Zeme-CEPA v spolupráci s českým a rakúskym partnerom. Jedným z jeho cieľov je zriadenie kancelárie Klimatickej Aliancie na Slovensku. Kancelária by mala poskytovať rôzne služby a poradenskú činnosť pre svojich členov v oblasti ochrany klímy. Doposiaľ vstúpilo do Klimatickej aliancie 66 slovenských škôl a 3 samosprávy.


Bližšie informácie:
www.energie-cites.eu/Brussels-2009-BE
www.climatealliance.org/events.html?&L=0
Katarína Hipšová, koordinátorka projektu Dajme šancu Slnku, Tel.: 0908 489 933, email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search