20.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Slovensko si môže financiami z EÚ viac poškodiť ako pomôcť

Na to, aby financie Európskej únie skutočne pomáhali, bude potrebná zásadná zmena prístupu k ich využívaniu. Ukazuje to mapa projektov, ktorú dnes zverejnili CEE Bankwatch Network a Priatelia Zeme Európa.

banner_120x120_2009_3.pngMapa uvádza 55 projektov v desiatich nových členských a dvoch kandidátskych krajinách EÚ financovaných prostredníctvom fondov EÚ a úverov Európskej investičnej banky (EIB). Ide najmä o veľké infraštruktúrne projekty v oblasti dopravy a odpadového hospodárstva, do ktorých smeruje veľká časť prostriedkov európskych fondov.

V časti venovanej Slovensku mapa obsahuje päť príkladov: tri  projekty diaľnic, jeden železničný a jednu plánovanú spaľovňu nebezpečného odpadu. „Nejde o vyčerpávajúci zoznam problémových projektov, na mape sú iba najkrikľavejšie prípady environmentálne, sociálne alebo ekonomicky nevýhodných zámerov," hovorí  Roman Havlíček, koordinátor pre program fondy EÚ z Priateľov Zeme-CEPA.

Diaľnica D1 v Považskej Bystrici, v okolí Šútova a diaľnica D3 v Čadci majú mnoho spoločného. Pri ich príprave sa nebrali do úvahy dopady na miestnych ľudí, povoľovanie ich stavieb sa namiesto zákonmi riadilo skôr želaním štátnej investorskej organizácie, ich výstavbou dôjde k zvýšeniu produkcie CO2. Kvôli výstavbe diaľnic došlo dokonca k úprave zákonov tak, aby sa dotknutí ľudia nemohli účinne brániť proti porušeniu ich vlastníckych práv.

Zamýšľaná spaľovňa nebezpečného odpadu v Prešove je riziková predovšetkým pre jej nadhodnotenú kapacitu, ktorá by bez dovozu odpadu zo zahraničia bola pravdepodobne nevyužitá. Projekt modernizácie železnice by bol naopak významným prínosom k znižovaniu dopadov na zmenu klímy, ale spôsob, akým bolo presadené jediné riešenie, je v rozpore so želaním väčšiny obyvateľov Trenčína. Tieto problémy spolu s netransparentným prostredím na Slovensku a podozreniami z klientelizmu vytvárajú kombináciu, ktorá znamená, že financie EÚ nám môžu viac uškodiť ako pomôcť.

Podľa Magdy Stockiewicz, riaditeľky Priateľov Zeme Európa „európske financie boli a sú hlavným zdrojom investícií v nových členských krajinách EÚ a v terajšej ekonomickej kríze budú hrať ešte dôležitejšiu úlohu. Bolo by však chybou iba zrýchliť ich čerpanie. Najdôležitejšie je, aby boli využité na boj so zmenami klímy, ktoré predstavujú kľúčový zdroj krízy, v ktorej sa svet dnes nachádza. Je to jedinečná príležitosť na to, aby nové členské krajiny zmenili vývoj svojich ekonomík smerom k nižšej produkcii CO2. To v konečnom dôsledku prispeje aj ku konkurencieschopnosti nových členských krajín.“


Podrobnejšie informácie o slovenských projektoch:
http://www.priateliazeme.sk/cepa/index.php?id=1&level=2&x=3162

Mapa projektov je dostupná na: http://www.bankwatch.org/billions/index.html


Bližšie informácie:
Roman Havlíček, koordinátor pre program fondy EÚ, Priatelia Zeme-CEPA, tel.: 0908 967 633, email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Keti Medarova-Bergstrom, koordinátorka pre program fondy EÚ, CEE Bankwatch Network/Friends of the Earth Europe, tel: +32 2 5420188, mob: +32  487627434, email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search