25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Nový projekt Priateľov Zeme-CEPA na podporu udržateľnej energetiky na Poľane

Priatelia Zeme-CEPA získali grant z Nadácie Ekopolis v rámci druhej výzvy Blokového grantu Podpora environmentálnych organizácií pre udržateľný rozvoj. Tento grant je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Grant je určený na podporu projektu “Smerom k trvalo udržateľnej energetike v regióne Poľana“. Jeho cieľom je vytvárať podmienky pre efektívne využívanie lokálnych obnoviteľných zdrojov a úspor energie v regióne Poľana a tým prispieť k zníženiu závislosti tohto regiónu na dovoze čoraz drahších fosílnych palív, ako aj k obmedzeniu znečisťovania atmosféry skleníkovými plynmi.

Región Poľana je cieľový región Priateľov Zeme-CEPA. Tvoria ho štyri mikroregióny zasahujúce do Chránenej krajinnej oblasti Poľana: MR Podpoľanie, MR Severné Podpoľanie, MR Rentár a MR Čierny Hron. Ich celková rozloha je takmer 590 km2 a združujú 43 obcí a 2 mestá, v ktorých žije vyše 38 tisíc obyvateľov. Tento región patrí k ekonomicky zaostávajúcim vidieckym oblastiam Slovenska, a to napriek jeho výnimočným prírodným a kultúrnam hodnotámi a značnému potenciálu prírodných a obnoviteľných energetických zdrojov. Priatelia Zeme-CEPA sa rozhodli dlhodobo chrániť jeho hodnoty, podporiť efektívne a citlivé využívanie jeho zdrojov, pozdvihnúť lokálnu ekonomiku, zmierniť vypuklé sociálne problémy regiónu a nasmerovať jeho rozvoj udržateľným smerom.

Prístup, aký v okolí Poľany uplatňujú Priatelia Zeme-CEPA, by mal prispieť k postupnému zosúladeniu energetických a ďalších rozvojových priorít regiónu, šetriť jeho obmedzené finančné aj technické kapacity na prípravu a realizáciu projektov a otvárať regiónu Poľana cestu k európskym aj domácim, verejným aj súkromným finančným zdrojom na využívanie úspor a obnoviteľných zdrojov energie.

Projekt nadväzuje na doterajšie aktivity Priateľov Zeme-CEPA v regióne Poľana a jeho základom bude vypracovanie mikroregionálnych energetických koncepcií. Koncepcie poskytnú prehľad o možnostiach zvyšovania energetických úspor a využívania dostupných obnoviteľných zdrojov energie, načrtnú priority rozvoja regionálnej energetiky a navrhnú konkrétne investičné zámery, ktoré by sa dali realizovať v najbližšom období.

Okrem toho projekt položí základy pre budúcu systematickú prácu samospráv na rozvoji udržateľnej regionálnej energetiky. V rámci projektu sa zrealizujú viaceré podujatia zamerané na propagáciu a zvýšenie motivácie predstaviteľov samospráv k aktívnemu prístupu v tejto oblasti.

Nemenej dôležitou súčasťou projektu je aj široká osveta a informačný servis pre domácnosti a školy nachádzajúce sa v cieľovom regióne.

Ambíciou Priateľov Zeme-CEPA je naznačiť týmto projektom nový prístup k energetickému plánovaniu na úrovni regiónov a vytvoriť príklad dobrej praxe na Slovensku, ktorý bude aplikovateľný aj v iných vidieckych regiónoch s podobnými podmienkami, problémami, potrebami a potenciálom.


Bližšie informácie:
Mgr. Michal Zibrin (tel./fax: 048-4123859, e-mail: zibrin[zavináč]priateliazeme.sk)

Search