25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Výpredaj storočia? Priatelia Zeme predstavujú program udržateľného rozvoja na ministerskej konferencii WTO v Katare

V Katare sa v dňoch 9.-13. novembra koná ďalšia ministerská konferencia v rámci Svetovej obchodnej organizácie (World Trade Organization – WTO). Po zlyhaní predchádzajúcej konferencie v americkom Seattle v roku 1999 sa WTO tentokrát rozhodla usporiadať konferenciu v Katare za mimoriadnych bezpečnostných opatrení so zjavným zámerom vyhnúť sa masívnym protestom medzinárodnej verejnosti.

Priatelia Zeme, medzinárodná federácia občianskych organizácií zo 68 krajín sveta združujúca približne milión aktivistov, napriek tomu predložila predstaviteľom Ministerskej konferencie WTO v Katare svoj program udržateľného obchodu. Priatelia Zeme z Filipín, Švajčiarska, Belgicka, Nemecka, Nórska a Veľkej Británie prišli do Kataru, aby upozornili na potrebu udržateľného a spravodlivého obchodného systému. Súčasne s tým organizujú miestne organizácie Priateľov Zeme na celom svete akcie s názvom ”Svet nie je na predaj.”

Priatelia Zeme žiadajú vlády, aby:

  • Nepristúpili na ďalšie kolo všestranných obchodných rokovaní.
  • Komplexne vyhodnotili dopady realizácie všetkých doterajších dohôd tzv. Uruguajského kola rokovaní WTO.
  • Zastavili prebiehajúce rokovania o liberalizácii obchodu v poľnohospodárstve v rámci Dohody o poľnohospodárstve a aby začali diskusiu o príprave rokovaní na nadchádzajúcom svetovom summite OSN o rozvoji, ktorý sa uskutoční v roku 2002. Cieľom novej multilaterálnej dohody o potravinách a poľnohospodárstve by podľa Priateľov Zeme malo byť dosiahnutie potravinovej bezpečnosti a udržateľnosti.
  • Zastavili prebiehajúce rokovania o ďalšej liberalizácii v oblasti služieb a zabezpečili, aby všetky služby spojené s ťažbou a využívaním palív, nerastov a rúd, vody, dreva a ďalších prírodných zdrojov, ako aj všetky služby spojené s jadrovou energiou, boli vylúčené zo Všeobecnej dohody o clách v oblasti služieb (General Agreement on Tariffs in Services – GATS).
  • Zabezpečili, aby dohody o intelektuálnom vlastníctve v oblasti obchodu (Trade Related Property Rights – TRIPS) neobmedzovali právo jednotlivých vlád a národov podporovať, presadzovať a chrániť základné verejné záujmy v oblasti zdravia, životného prostredia a rozvoja.
  • Zakázali patentovanie všetkých foriem života (a uplatňovanie ostatných práv na intelektuálne vlastníctvo v tejto oblasti).
  • Uznali nadradenosť multilaterálnych dohôd o životnom prostredí, rozvoji, zdraví, práci a ľudských právach nad dohodami v rámci WTO.
  • Zrušili dlhy rozvojových krajín, komplexne a bez podmienok ako prejav uznania ekologického dlhu Severu voči Juhu.
  • Zabezpečili, aby sa globálny obchodný systém stal demokratickým, otvoreným a participatívnym.


Celý pozičný dokument Priateľov Zeme s názvom ”Výpredaj storočia: Smerom k udržateľnému obchodnému systému” (Sale of the Century: Towards a Sustainable Trading System) i ďalšie aktuálne informácie nájdete na http://www.foei.org

Search