29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme: Zbytočný vládny splnomocnenec

Na svojom včerajšom zasadnutí Vláda SR vymenovala svojho nového splnomocnenca pre rozvoj automobilovej výroby na Slovensku. Proti obsadeniu tohto postu a za jeho zrušenie sa už vo februári zasadzovala MVO Priatelia zeme Slovensko (FOE-S). Na ich list a argumenty o nadbytočnosti tejto funkcie, ktorá navyše podľa Juraja Zamkovského z FOE-S deformuje podnikateľské prostredie, nikto kompetentný nereagoval.

Spýtali sme sa ho teda ako hodnotí tento krok vlády. “Svoje pripomienky sme poslali na úrad vlády aj pred včerajším rokovaním. Znovuobsadzovanie tejto funkcie považujeme totiž za ignoráciu výsledkov auditu štátnej správy a za ďalšie opatrenie, ktorým sa vláda vzďaľuje od svojej predvolebnej rétoriky. Tento post totiž viaže peniaze daňových poplatníkov na diskutabilné účely a jeho zriadenie bolo aj je nesystémovým krokom.” Hovorí Zamkovský z mimovládnej organizácie Priatelia Zeme Slovensko, ktorý sa kvalitou rozhodovacích procesov zaoberá už osem rokov.

Aj v minulosti, kedy iniciatíva Priateľov Zeme za zrušenie tohto postu vznikla, existovali indície, že funkcia splnomocnenca vlády pre rozvoj automobilovej dopravy predstavuje skôr lobistickú jednotku v prospech súkromných firiem než orgán zástupujúci verejné záujmy. Príkladom môže byť príprava ponúk pre automobilku BMW, počas ktorej bola bez akýchkoľvek podkladov a analýz pripravovaná pôda pre miliardovú štátnu investíciu, vyvlastnenie tisícov vlastníkov pôdy a netransparentné urýchľovanie stavebných konaní. Imidž tohto postu podľa Zamkovského nevylepší ani novovymenovaný splnomocnenec Ing. Ján Pribula, ktorý od roku 1995 pracoval pre spoločnosť Auto Škoda.

Post splnomocnenca pre rozvoj automobilovej výroby nemá oporu so závermi už spomínaného auditu súladu činností a financovania ústredných orgánov štátnej správy, podľa ktorých by post splnomocnenca mal mať nadrezortný alebo prierezový charakter. Poslanie a činnosť splnomocnenca vlády pre rozvoj automobilového priemyslu a jeho útvaru je naopak úzko zamerané na špecifickú oblasť, ktorá patrí do pôsobnosti ministerstva hospodárstva a predstavuje duplicitu viacerých činností financovaných z verejných zdrojov. Zriadenie funkcie splnomocnenca vlády pre špecifickú priemyselnú oblasť v rezorte hospodárstva považujú Priatelia Zeme za nesystémové opatrenie, ktoré privileguje jeden druh priemyselnej činnosti pred druhými, čím deformuje trhové prostredie. “Splnomocnenci vlády by mali pôsobiť výlučne v oblastiach, ktoré možno definovať ako všeobecne-prospešné a nie na podporu komerčných aktivít.” pokračuje Zamkovský.

Funkcia splnomocnenca pre rozvoj automobilovej výroby bola vytvorená uznesením Vlády SR č. 447/1997 zo dňa 17. 6. 1997. Uvedený splnomocnenec vlády má k dispozícii jednu asistentku, dve kancelárie, telefónnu linku, fax a osobný automobil. Jeho výdavky sú začlenené do komplexného rozpočtu MH SR.

Search