25.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Vyšetrovanie zneužívania pomoci EÚ pre Slovensko nesmie zastať na polceste

Priatelia Zeme považujú odvolanie vicepremiéra Pavla Hamžíka zo strany vlády SR a začatie vyšetrovania protikorupčnou jednotkou OLAF zo strany EK za pokrok v snahách očistiť predvstupovú pomoc EÚ pre Slovensko od korupcie, netransparentnosti a nedemokratických praktík. Zároveň však varujú pred rizikom polovičatých riešení a zamrznutím ozdravného procesu na kozmetických personálnych zmenách bez toho, aby sa urobili zásadné zmeny v celom systéme využívania finančnej pomoci EÚ.

K obavám Priateľov Zeme vedú posledné vyjadrenia osôb podozrivých zo zneužívania svojich funkcií v systéme predvstupovej pomoci EÚ. Po pokusoch ex-vicepremiéra Hamžíka bagatelizovať množiace sa indície z korupcie a po utajovaní rozhodnutia EK o zmrazení predvstupovej pomoci pred vládou SR, sa dnes pokúša interpretovať škandál ako vopred zinscenované politické divadlo s cieľom dosiahnuť personálne rošády vo vláde. Riaditeľ odboru zahraničnej pomoci Úradu vlády SR Róland Tóth, ktorý pre mnohých symbolizuje len časť špičky netransparentného a korupcii náchylného systému riadenia predvstupovej pomoci, ako príčinu razantného rozhodnutia EK o pozastavení pomoci označuje list, ktorým Priatelia Zeme vyzvali EÚ, aby indície z korupcie dôsledne vyšetrila. Kompromitujúce dokumenty, na základe ktorých bol odvolaný z funkcie, bagatelizuje a ich zverejnenie vyhlasuje za akt pomsty svojej ex-manželky.

V snahe odvrátiť personifikáciu korupčných praktík, z ktorých je časť Úradu vlády SR podozrievaná, však Róland Tóth zdôraznil aj fakt zásadného významu, na ktorý Priatelia Zeme upozorňujú už dlhšie: tak rozsiahly a koordinovaný systém zneužívania predvstupovej pomoci by nemohol byť dielom jediného človeka. Keďže tento systém sa podľa Priateľov Zeme pravdepodobne inštitucionalizoval nielen na Slovensku, ale i v Bruseli, na jeho likvidáciu bude nevyhnutný nekompromisný postup z oboch strán.

“Analýza dnešného systému totiž čoraz jasnejšie dokazuje chabú politickú zodpovednosť za využívanie predvstupovej pomoci na strane Slovenska, alarmujúci stav profesionálnych kapacít pracovníkov príslušných inštitúcií, takmer nulovú zainteresovanosť verejnosti do celého procesu a de facto nulovú úroveň kontroly zo strany EÚ, a to Delegácie Európskej Únie aj Bruselu”, tvrdí Juraj Zamkovský, koordinátor Ekonomického programu Priateľov Zeme. Podľa neho obe strany, EÚ i SR, musia využiť svoje právomoci nielen na dôslednú demontáž súčasného systému, ktorý priam vyzýva ku korupcii, ale súčasne musia vytvoriť nový systém, ktorého neoddeliteľnou súčasťou musí byť dôsledne uplatňovaná účasť verejnosti, kvalitný monitoring a nezávislá kontrola.

Priatelia Zeme nemôžu a nechcú suplovať oficiálne orgány pri vyšetrovaní tohto prípadu ani úlohu médií pri informovaní verejnosti o ňom. Vytvorili však pracovnú skupinu, ktorá kauzu “Eurotunely” dokumentuje a podniknú všetky dostupné kroky k tomu, aby sa proces nezastavil na polceste. V opačnom prípade sa problémy, ktoré poškodzujú Slovensko i EÚ, s rastúcim tokom fondov do krajín kandidujúcich na členstvo v EÚ budú iba prehlbovať.

Search