02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Občianske organizácie sú vytočené ignoranciou MMF

Počas uplynulých šiestich mesiacov bola organizácia Priatelia Zeme svedkom úplneho nedostatku transparentnosti Medzinárodného menového fondu (MMF). Opakované odmietanie prístupu k základným informáciám z jeho strany a zjavné protirečenia jeho politiky v tejto oblasti podkopávajú dôveryhodnosť MMF ako inštitúcie, ktorá sama seba označuje za demokratickú a zodpovednú.

Počnúc 25. aprílom 2000 Priatelia Zeme pravideľne kontaktovali oddelenie pre externé vzťahy MMF s požiadavkou o poskytnutie informácií o aktivitách Fondu na Slovensku počas uplynulých desiatich rokoch. Do dnešného dňa im však táto inštitúcia neposkytla ani jeden z požadovaných dokumentov.

Priatelia Zeme trvali na splnení svojej žiadosti i na seminári, ktorý MMF organizoval pre občianske organizácie vo Viedni uprostred júla tohoto roku. Dočkali sa odpovede, podľa ktorej im MMF príslušné dokumenty zatiaľ nesprístupnil preto, že sa stratili v jeho archívoch, avšak zároveň i prísľubu, že MMF bude pokračovať v úsilí o ich nájdenie. Počas tohto seminára občianske organizácie pôsobiace v strednej a východnej Európe oficiálne požiadali MMF, aby prijal jasnú, právne záväznú a vynútiteľnú politiku upravujúcu prístup verejnosti k jeho informáciám. Práve táto požiadavka vyvolala najpodráždenejšie reakcie prítomných predstaviteľov MMF, ktorí obhajovali systém dobrovoľného poskytovania informácií zo strany MMF.

Skutočná vôľa MMF však čoskoro vyvolala oprávnené znepokojenie, keď Priatelia Zeme opätovne pripomenuli svoju požiadavku. Od ich prvého kontaktu s MMF v tejto záležitosti im MMF dlhé mesiace poskytuje rozporuplné odpovede ohľadom dôverného charakteru požadovaných dokumentov. Aj napriek ubezpečeniu, že mnohé z dokumentov sú prakticky verejné už teraz, Priatelia Zeme ani jeden z nich od MMF dodnes nezískali.

V júli dostali Priatelia Zeme prísľub od predsedu vlády Mikuláša Dzurindu, podľa ktorého úrad vlády zabezpečí sprístupnenie všetkých kľúčových dokumentov MMF v plnom rozsahu. Úrad vlády naozaj v krátkom čase poskytol organizácii zlomok požadovaných materiálov, čoskoro sa však ukázalo, že slovenská vláda väčšinu z nich nemá vo svojom archíve. Všetci kompetentní reprezentanti Slovenskej republiky pri MMF vyjadrili vôľu na ich sprístupnení, predtým ich však slovenské ministerstvo financií chce opätovne preštudovať. 3. septembra boli Priatelia Zeme informovaní, že MMF upozornil ministerstvo financií, že časť požadovaných dokumentov považuje Fond za dôverné. Ukazuje sa tak, že občianska verejnosť sa napokon prisľúbených materiálov nedočká vôbec.

Juraj Zamkovský, predseda asociácie Priateľov Zeme, komentoval situáciu slovami: ”MMF sa v priebehu posledného roka pretekal v poskytovaní deklarácií o vlastnej transparentnosti a vôli k reformám. Podľa nás sa však táto inštitúcia pokúša kozmetickými a formálnymi krokmi upokojiť atmosféru pred svojim nadchádzajúcim výročným zasadnutím v Prahe.”

Search