02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Násilie odsudzujeme, kritiky a protestov sa nevzdáme

K utorňajším protestom odporcov globalizácie sa už vyjadrili desiatky organizácií, osobností či komentátorov. Prinášame teraz stanovisko predsedu mimovládnej organizácie Hnutí Duha Jana Beránka, ktoré vyšlo v mimoriadnom vydaní denníka Lidové noviny.

“Najhoršie by bolo, keby v tieni agresívnych bojov s políciou ostalo nepovšimnuté násilie, ktoré spôsobuje Svetová banka svojimi projektami v chudobných krajinách. Je to násilie likvidujúce živobytie státisícov ľudí, ktoré je síce z Prahy menej viditeľné, ale neporovnateľne tragickejšie. Polícia pred ním miestne obyvateľstvo nielen nechráni, ale sama sa ho aj aktívne zúčastňuje.

Aj preto stovky organizácií z celého sveta Svetovú banku kritizujú a volajú po jej zmene alebo úplnom zrušení (s odôvodnením, že mamutie projekty sú zaujímavé iba pre ňu samotnú). Prevaha zlých projektov Svetovej banky má podiel aj na tom, že už mnoho rokov smeruje tok peňazí opačne, ako by sme si mohli myslieť – totiž k bohatým od chudobných, ktorí na splátkach pôžičiek platia viac, ako dostávajú vo forme pochybnej, pretože neefektívnej pomoci.

Niet divu, že sa kvôli tak vážnym problémom konajú demonštrácie i diskusné fóra. Je však strašné, keď pokojnú demonštráciu – pretože väčšina účastníkov utorkovej demonštrácie sa správala mierumilovne – zatienia agresívne skupinky bojovo naladených ľudí, ktorí protest zneužijú a prídu si len jednoducho zabojovať s políciou. Otázkou však je i to, koľko z nich pritiahla práve výzva predchádzajúcich mesiacov, kedy sa v súvislosti so zasadaním Svetovej banky hovorilo predovšetkým o tom, ako sa polícia pripravuje práve na boj v pražských uliciach.

Podstatné je, že ekologické a humanitárne organizácie dlhodobo sa venujúce problémom Svetovej banky utorkové násilie jednoznačne odsúdili. Ako občania sa ale nemôžeme vzdať oprávnenej kritiky aj mierumilovných protestov len preto, že nás povrchný pozorovateľ strčí do jedného vreca s násilníkmi. Rovnako ako ČSSD neodstúpi z politiky preto, že sa v nej bez väčšieho pričinenia nachádza mimo iných aj po boku fašizoidného Miroslava Sládka.”

Search