28.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Občianske organizácie vyzývajú vládu SR, aby zastavila účelovú realokáciu fondov EÚ na výstavbu diaľnic

Predstavitelia 24 občianskych organizácií dnes vyzvali vládu SR, aby zastavila proces realokácie prostriedkov fondov EÚ na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Tento nesystematický krok môže výrazne poškodiť viaceré oblasti financované z fondov EÚ, ktoré sú kľúčové pre rozvoj regiónov na Slovensku.

Občianske organizácie upozorňujú, že presun 350 mil. EUR z Operačných programov (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia, Vzdelávanie, Výskum a vývoj a Informatizácia spoločnosti do OP Doprava je v rozpore s princípmi platnými pre regionálnu politiku EÚ. Vláda nezverejnila žiadnu analýzu, ktorá by obhajovala systematickosť tohto kroku a nepodrobila zámer verejnej diskusii.

„Od úradu vlády sme si vyžiadali dokument, ktorý slúžil ako podklad pre rozhodnutie o realokácii. Neobsahuje však žiaden argument v prospech presunu financií do OP Doprava. To podporuje domnienku, že ide o nesystémové, politicky motivované rozhodnutie. V konečnom dôsledku na to môžu doplatiť slovenské regióny, ktoré prídu o časť financií z fondov EÚ,“ hovorí Miroslav Mojžiš, národný koordinátor Priateľov Zeme-CEPA pre fondy EÚ.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová v návrhu na navýšenie financií z fondov EÚ na výstavbu diaľnic argumentuje tým, že financie z fondov sa nečerpajú efektívne. Podľa návrhu je zámerom vlády bojovať výstavbou proti vplyvom ekonomickej krízy. Občianske organizácie poukazujú na veľké riziká odlivu zdrojov z oblastí, ktoré sú už dnes finančne výrazne poddimenzované. Operačné programy, ktoré majú byť zdrojom pre realokáciu sú zamerané napríklad na rozvoj malého a stredného podnikania, podporu zamestnanosti, vzdelávania, výskumu a vývoja, boj proti sociálnemu vylúčeniu či rozvoj železničnej dopravy. Investície do týchto oblastí by mohli výrazne posilniť slovenské regióny a ich dlhodobú stabilitu.

Argument vlády, že chce výstavbou diaľnic bojovať proti následkom krízy je neobhájiteľný. Plánuje totiž znížiť množstvo prostriedkov určených práve na pomoc ľuďom, ktorí sú krízou ohrození najviac. „V období ekonomickej krízy je stále viac ľudí ohrozených stratou zamestnania. V tejto situácii je kľúčové vytvárať a rozvíjať nástroje, ktoré pomáhajú tým najslabším vymaniť sa z ťažkej životnej situácie a podporovať zamestnávateľov, ktorí pre nich vytvárajú príležitosti,“ hovorí Helena Woleková z nadácie SOCIA. „Obávame sa, že sa na výstavbu diaľnic presunú aj financie určené na podporu marginalizovaných rómskych komunít. Hrozí tak, že sa prestanú používať overené a fungujúce nástroje, ktoré už roky zlepšujú situáciu v rómskych osadách a vzťahy Rómov s väčšinovým obyvateľstvom, akým je napríklad terénna sociálna práca,“ dodáva Laco Oravec, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku.

Peniaze sa odčerpajú z oblastí, ktoré sú základom stability a rozvoja ekonomiky. Miroslav Mojžiš upozorňuje: „Investície do vzdelávania, vedy a výskumu majú pre ekonomiku najvyššiu návratnosť. Malé a stredné podniky tvoria najväčšiu časť ekonomickej aktivity na Slovensku. Mali by byť považované za jej kostru, sú základom ekonomickej stability a predstavujú potenciál pre oživenie a rozvoj zaostávajúcich regiónov. Výstavba diaľnic pôjde na úkor podpory týchto oblastí, ktoré majú pre ekonomiku Slovenska z dlhodobého hľadiska obrovský význam.“

Signatári výzvy nepopierajú, že vo využívaní fondov EÚ sú vážne problémy. Z viacerých OP sa čerpá menej peňazí, ako je naplánované a prípady zneužívania fondov sú viac než časté. To však nemôže byť zámienkou pre nesystematický presun zdrojov. Občianske organizácie preto apelujú na vládu SR, aby neuprednostňovala politické záujmy pred záujmom verejným, aby prehodnotila plány na realokáciu prostriedkov a sústredila sa na zlepšovanie fungovania operačných programov.

„Vláda nemôže spájať potrebu financií na výstavbu diaľnic s problémom neefektívnosti implementácie operačných programov. Pokiaľ chceme zvýšiť efektívnosť využívania európskych peňazí, musíme sa zamerať predovšetkým na kvalitný výber projektov a ich dôslednú kontrolu. Nízke množstvo vyčerpaných peňazí je aj dôsledkom toho, že pre množstvo potenciálnych žiadateľov sú fondy prakticky nedostupné kvôli nevýhodne nastaveným podmienkam a náročnej administratíve. Aj tu je obrovský priestor pre zlepšenie, ktorý by vláda mala využiť,“ dodáva Mojžiš.


Bližšie informácie:
Miroslav Mojžiš, národný koordinátor Priateľov Zeme-CEPA pre fondy EÚ,Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel.: 0904 591 107


/Výzva občianskych organizácií_realokácia.doc Výzva občianskych organizácií_realokácia.doc [54.00 KB]

Search