28.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Priatelia Zeme-CEPA hodnotia na Poľane energetickú efektívnosť verejných budov

V týchto dňoch začalo združenie Priatelia Zeme-CEPA hodnotiť energetickú hospodárnosť vybraných budov v štyroch mikroregiónoch pod Poľanou. Nadväzujú tak na svoje doterajšie aktivity, ktorých cieľom je vytvoriť podmienky na energetickú nezávislosť tohto jedinečného vidieckeho regiónu.

Vdecembri 2010 odovzdali Priatelia Zeme-CEPA predstaviteľom samospráv pod Poľanou energetické koncepcie, z ktorých vyplýva, že obce sa môžu stať energeticky sebestačné. Podmienkou je, že efektívne využijú ich súčasný potenciál úspor a lokálnych obnoviteľných zdrojov.

Ďalším krokom Priateľov Zeme-CEPA je posúdenie energetickej efektívnosti 50 vybraných verejných objektov. Sú nimi škôlky, školy, budovy obecných úradov, kultúrne domy, zdravotnícke zariadenia a podobne. Pre niektoré z nich zabezpečia Priatelia Zeme-CEPA energetické certifikáty a zvyšné objekty zdokumentujú termovíznou kamerou.

"Samosprávy vďaka certifikátom získajú dôležité informácie o tepelno-technických vlastnostiach svojich objektov, najmä o kvalite izolácií ich obvodových stien, striech, vonkajších okien a dverí a odhalia miesta nebezpečných tepelných mostov a najväčších tepelných strát. Hodnotiace správy budú obsahovať konkrétne návrhy opatrení na rekonštrukciu objektov. To umožní samosprávam dobre stanoviť priority pri rozhodovaní o budúcich investíciách a ušetriť tak nemalé prostriedky,“ hovorí Michaela Vajová, koordinátorka projektu.

Iniciatíva je súčasťou projektu "Smerom k inteligentnému využívaniu energie na Polane", ktorý financuje Rozvojový program OSN v rámci programu malých grantov GEF spolu s Priateľmi Zeme-CEPA. Podmienkou k spolupráci na energetickom hodnotení budov je záväzok samospráv postupne rekonštruovať posudzované objekty a zvyšovať ich energetickú efektívnosť.


Bližšie informácie:
Ing. Michaela Vajová PhD., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., tel: 0905 993 417

Search