03.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Výstava "Klíma nás spája" mala v Detve úspech

Priatelia Zeme-CEPA z Ponickej Huty v spolupráci s Centrom voľného času Trend v Detve a bratislavským Centrom envinronmentálnej a etickej výchovy Živica inštalovali v septembri a októbri 2008 v Detve výstavu „Klíma nás spája“. Výstava je súčasťou trrojročného projektu Priateľov Zeme-CEPA „Dajme šancu slnku“ a je určená najmä žiakom základných škôl. Zaujala však aj dospelých návštevníkov. Venovala sa hlavne otázke klimatických zmien a skleníkového efektu a ich globálnym environmentálnym a spoločenským súvislostiam.

Žiakom a návštevníkom výstava neukazovala katastrofický scenár o ekologickom zániku Zeme, skôr podávala veľké množstvo faktov, informácií o daných témach a problémoch. Popri tom ponúkala odpovede a riešenia na najčastejšie otázky k ochrane životného prostredia a k ochrane klímy.

Súčasťou výstavy bolo 18 plnofarebných panelov s fotografiami s vysvetľujúcim textom. Na lepšie pochopenie témy slúžili interaktívne pomôcky a hry (prístrešok domorodcov z amazonského pralesa s každodennými predmetmi, veľká plátená mapa sveta, klimatický stan, iné reálne a plastické ukážky života ľudí z tretieho sveta).

O veľkej hodnote výstavy svedčí bohatá účasť žiakov a návštevníkov. Spolu navštívilo výstavu v Detve 1120 ľudí, z toho 990 detí, 83 mládežníkov a 47 dospelých. Výstavy sa zúčastnili všetky základné školy v Detve a Gymnázium v Detve. Z mimo Detvy prišli len ZŠ Slatinské Lazy a ZŠ Očová. Lektormi na výstave boli študenti Gymnázia v Detve, ktorým patrí touto cestou veľké poďakovanie za ich kvalitné služby. Po Detve je ďalšou zastávkou tejto zaujímavej výstavy mesto Brezno.

Výstava je dielom rakúskeho spolku Südwind Entwicklungspolitik NÖ-Süd, ktorý slovenskú verziu daroval v októbri 2007 Centru envinronmentálnej a etickej výchovy Živica, v rámci projektu Európskeho spoločenstva Cezhraničná spolupráca pre rozvojovú politiku, ochranu klímy a životného prostredia, Slovensko-Rakúsko.


Spracované podľa podkladov Centra voľného času TREND v Detve a CEEV Živica.

Search