02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Anglicko: Lokálna mena v Bristole

Do centralizácie meny a vzniku bankového sektora v 19. storočí mali mnohé anglické mestá vlastnú lokálnu menu. K používaniu rôznych modelov lokálnej meny sa postupne vracajú viaceré samosprávy na celom svete. Prvé veľké mesto, ktoré tak urobilo, je polmiliónový Bristol.

 

V neistých podmienkach globalizovanej ekonomiky, keď centrálne meny nie sú kryté reálnou hodnotou a postupne strácajú stabilitu, si čoraz viac ľudí uvedomuje význam ekonomickej nezávislosti a súdržnosti miestnych komunít a stabilizácie regionálneho rozvoja. Rastie odpor proti drénovaniu lokálneho kapitálu z regiónov a krajín prostredníctvom bánk, finančných špekulantov a nadnárodných firiem.

Od 19. septembra 2012 začala v Bristole oficiálne platiť nová lokálna mena - bristolská libra. Jej hlavným poslaním reštart a posilnenie miestnej ekonomiky prostredníctvom zvyšovania využívania lokálnych zdrojov na uspokojovanie lokálnych potrieb. Predstavitelia mesta práve v tom vidia najdôležitejší predpoklad zvyšovania miery nezávislosti mesta a priľahlého regiónu.

Zavedeniu lokálnej meny predchádzali dva roky príprav. Vychádza z potreby lokalizácie kolobehu peňazí ako dôležitého princípu regionálneho rozvoja. Jeho dôležitou súčasťou je budovanie trvalo udržateľnej regionálnej ekonomiky a zvyšovanie kvality práce.

Bristolská libra zavádza nový – doteraz nepoužívaný – mechanizmus jednoduchých a rýchlych elektronických platieb. K dispozícii sú elektronické alebo papierové peniaze. Mesto sa dohodlo na spolupráci s etickou lokálnou bankou Bristol Credit Union, ktorá umožňuje otvorenie účtov v lokálnej aj štandardnej mene a predstavuje záruku pre bristolskú libru.

Súčasťou systému je databáza lokálnych poskytovateľov služieb, ktorá bude pravidelne aktualizovaná a každý používateľ lokálnej meny k nej má prístup.

Spracovala Katarína Durová zo zdrojov: www.neweconomics.org a www.bristolpound.org. Foto na titulnej stránke: http://pearsonblog.campaignserver.co.uk.


 

Search