29.03.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Naomi Kleinová: Toto mení všetko

naomi kleinSEPTEMBER 2014: Nová kniha Naomi Kleinovej „Toto mení všetko“ budí po svete veľkú pozornosť. Autorka v nej tvrdí, že ak máme predísť klimatickej katastrofe, musíme sa zbaviť kapitalizmu.

 

V polovici septembra vyšla v angličtine štvrtá kniha Naomi Kleinovej This Changes Everything – Toto mení všetko. Základnú myšlienku, s ktorou kanadská autorka a aktivistka v „knihe o zmene klímy pre ľudí, ktorí nečítajú knihy o zmene klímy“ prichádza, sa dá zhrnúť do jednej vety: rozvrat klímy môžeme zvládnuť, budeme sa ale musieť zbaviť kapitalizmu. Kniha už pred jej vydaním vzbudila nebývalý ohlas.

Naomi Kleinovú môže tuzemský čitateľ poznať vďaka dvom do češtiny preloženým knihám, ktoré jej priniesli medzinárodnú povesť jednej z najvýraznejších odporkýň globalizovaného korporátneho kapitalizmu. V knihe Bez loga sa Kleinová zamerala na spôsob, akým nadnárodné korporácie využívajú fenomén značiek k manipulácii verejnosti a zároveň bezostyšne vykorisťujú výrobcov svojho tovaru v krajinách globálneho juhu. V Šokovej doktríne sa potom sústredila na mechanizmy, ktorými medzinárodný kapitál zneužíva vlastné krízy, reálne alebo vykonštruované, na ďalšie presadzovanie neoliberálnej politiky deregulácie a privatizácie.

Vo svojej novej knihe Kleinová zamerala pozornosť na krízu, ktorú považuje za úplne najdôležitejšiu – akútny rozpad globálneho klimatického systému. Kleinová, ako naznačuje podtitul knihy „Kapitalizmus verzus klíma“, tvrdí, že z pohľadu dôsledkov na ľudské životy a našu civilizáciu ako celok je to vôbec najvážnejší problém tohto storočia.

Autorka argumentuje, že ak destabilizácia klímy nemá vyústiť v humanitárnu katastrofu globálnych rozmerov, nemôžeme ju riešiť v rámci spoločenského systému, ktorý ju splodil: kapitalizmu. Jej esej Kapitalizmus verzus klíma, v ktorej s touto myšlienkou prichádza, preložil a publikoval nedávno český internetový Denník referendum.

Podľa Kleinovej stojíme tvárou v tvár nutnosti zbaviť sa kapitalizmu. Môžeme žiť dôstojný život v súlade s prírodou v spravodlivej a demokratickej spoločnosti, to ale nepripúšťa pokračovanie systému postaveného na raste rastu, monopolu súkromného vlastníctva a trhovej ekonomike.

Radikálnej téze sa v anglosaskom svete dostáva nevídanej pozornosti. Úvod ku knihe zverejnil britský denník The Gurdian. Ukážka z knihy vyšla aj v kanadskom denníku Globe and Mail. Rozhovor s Kleinovou publikoval dokonca módny magazín Vogue.


Autor: Josef Patočka. Text publikoval internetový denník Deník Referendum. Foto na titulnej stránke: Vikimedia commons.


Súvisiace články:

Esej Naomi Kleinová: Kapitalismus versus klima (preklad Josef Patočka)
Jakub Patočka: Ekologické hnutí za odstranění kapitalismu

 

Search