19.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Exkurzia do Hostětína

Vo utorok 14. mája sa predstavitelia 13 samospráv z regiónu Poľana zúčastnili exkurzie do moravského Hostětína. Táto maličká obec s 250 obyvateľmi v Bielych Karpatoch za posledných 15 rokov zrealizovala s dlhodobou podporou Ekologického inštitútu Veronica a združenia Tradice Bílých Karpat pestrú paletu zaujímavých projektov. Ich spoločným menovateľom je miestny rozvoj šetrný k prostrediu, energetické úspory a inteligentné využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

 

Takmer 50 predstaviteľov obcí z regiónu Poľana privítala pri vzdelávacom a informačnom stredisku Centrum Veronica v Hostětíne riaditeľka Ekologického inštitútu Veronica Yvonna Gaillyová a programový pracovník Radim Machů. Poslaním Centra Veronica Hostětín je ukazovať na praktických príkladoch, že vzťah k prírode, miestnym zdrojom a tradíciám spolu s ohľaduplným hospodárením môže zároveň chrániť životné prostredie aj klímu, ekonomicky stabilizovať vidiek a znižovať nezamestnanosť aj v pomerne odľahlých oblastiach.

Centrum sídli v prvej energeticky pasívnej verejnej budove v Českej republike. Táto budova sa vyznačuje mimoriadne nízkou spotrebou energie na vykurovanie - spotrebuje iba pätinu tepla oproti súčasným novostavbám. Pri výstavbe sa využívali najmä prírodné a obnoviteľné materiály z miestnych zdrojov – drevo, slama ako izolačný materiál, nepálené tehly a hlinené omietky. Na prevádzkové účely sa tu zachytáva dažďová voda, teplú vodu ohrievajú solárne kolektory, spotrebu elektriny čiastočne kryje fotovoltaický solárny systém a časť strechy je pokrytá vegetáciou. Prednášková sála Centra slúži aj k obecným stretnutiam, besiedkam a oslavám. Hostia z Poľany sa v objekte oboznámili so špecifikami pasívnych domov, prezreli si jeho interiér aj prevádzkové priestory.

Potom navštívili muštáreň, ktorá bola vybudovaná v rámci projektu na záchranu starých a krajových odrôd ovocných stromov, tradičného ovocinárstva a posilnenia ekonomickej sebestačnosti regiónu. Konečný produkt – jablčný mušt – je 100-percentná jablčná šťava bez akýchkoľvek prísad, umelých sladidiel a filtrácie a je konzervovaná pasterizáciou. V muštárni vyrábajú niekoľko druhov muštov a sirupov. Viac ako štyri pätiny produkcie muštárne sú certifikované značkou BIO–Produkt ekologického poľnohospodárstva.

                

Bližšie informácie:
Juraj Zamkovský (0908/902 257) a Peter Coch (0905/581 060), e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 

Táto správa bola zverejnená v rámci projektov Od závislosti k sebestačnosti: k inteligentenej energetike na Poľane, ktorý bol podporený v Blokovom grante pre MVO Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce a Energetická autonómia vidieckych regiónov: medzinárodné partnerstvo na vytváranie podmienok pre inteligentnú energetiku podporený Medzinárodným višegrádskym fondom.



Search