20.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Európska investičná banka zastavila všetky svoje operácie na Ukrajine

Zatiaľ čo EIB zmrazila svoje aktivity na Ukrajine, Európska banka pre obnovu a rozvoj sa zatiaľ zásadnému postoju vyhýba.

Európska investičná banka v stredu* ohlásila prerušenie svojich aktivít na Ukrajine. Tento krok nasledoval po najkrvavejších stretoch medzi demonštrantami a políciou od začiatku protestov v krajine. Európska banka pre obnovu a rozvoj jej príklad nenasledovala a deklarovala, že obmedzí kontakty s vládou a "zameria sa na súkromný sektor "**. To sa dá len ťažko považovať za zmysluplné stanovisko, ak zoberieme do úvahy tesné prepojenie medzi ukrajinskou vládou a súkromným sektorom.

Oznámenie EIB prišlo o deň skôr než Rada ministrov zahraničných vecí EÚ formálne rozhodla o zavedení cielených sankcií voči Ukrajine.

"Oceňujeme, že Európska investičná banka urobila rozhodný krok v situácii, keď sú ohrozené životy a osudy mnohých ľudí," hodnotí Irena Jenčová, národná koordinátorka programu Verejné financie Priateľov Zeme-CEPA a CEE Bankwatch Network. "Toto je stanovisko, ktoré by sme radi videli v rámci medzinárodných finančných inštitúcií aj v budúcnosti, keď sú v krajinách ich pôsobenia dokázateľne pošliapávané ľudské práva."

"Ak berieme do úvahy realitu na Ukrajine, zámerom EBOR je v podstate pokračovať v obvyklých aktivitách. Fakt, že Janukovičova "rodina" kontroluje rôzne sektory ekonomiky v krajine, predovšetkým biznis s uhlím, je notoricky známy***. Veľká časť súkromného sektora je v súčasnosti prerastená korupciou a nedemokratickými praktikami, čo je vzdialené vyjdreniam EBOR, ktorá prezentuje Ukrajinu ako bezpečné útočisko," hovorí Fidanka Bacheva Mc Grath, koordinátorka EBRD v CEE Bankwatch Network.

EBOR nemôže očakávať, že bude môcť dlhodobo zastávať takéto nejednoznačné pozície, najmä ak rozšírila svoje aktivity na Severnú Afriku a Stredný Východ, kde sú v niektorých krajinách ľudské práva systematicky porušované. Postoj EIB k udalostiam na Ukrajine je oveľa presvedčivejší," hovorí Irena Jenčová.

 

Poznámky:

* Prezident EIB Werner Hoyer na tlačovej konferenci v stredu v Bruseli deklaroval: "Myslím, že by to bol nesprávny signál, aby sa EIB tvárila, že na Ukrajine všetko ide ako zvyčajne zatiaľ čo ľudia na uliciach Kyjeva sú zabíjaní." Hoyer dodal, že je nevyhnutné, aby EÚ vystupovala voči Ukrajine jednotne a že banky EÚ by mali tento postoj rešpektovať.

** Hovorca EBOR dnes pre Reuters uviedol:"Neprerušili sme operácie na Ukrajine, aj keď posledné tri týždne sa sústredíme najmä na súkromný sektor."    

*** Viac o prepojení medzi Janukovičovým režimom a súkromným sektorom na: http://yanukovich.info/

 

Viac informácií: Irena Jenčová, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0904842507

 

 

Search