24.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Žiaci vlastnoručne postavili solárne zariadenia

Žiaci slovenských základných škôl združených v Klimatickej Aliancii sa nedávno zúčastnili medzinárodného tábora Solarcamp v Rakúsku, kde získali vedomosti o klimatických zmenách, obnoviteľných zdrojoch energie a trvalo udržateľnej energetike. Spolu s rakúskymi žiakmi sa podieľali na stavbe dvoch solárnych zariadení.

Trojdňový tábor v rakúskom meste Deutschlandsberg organizovali Priatelia Zeme-CEPA spolu s Klimabündnis Österreich v rámci projektu Dajme šancu Slnku. Zúčastnilo sa ho 20 žiakov miestnej školy a 20 žiakov zo základných škôl v Seredi a Lučenci a ich učitelia. Cieľom tábora Solarcamp bolo zážitkovou formou sprostredkovať mladým ľuďom nielen problematiku globálnej zmeny podnebia, ale najmä im ukázať, ako je možné tejto zmene predísť využívaním alternatívnych zdrojov energie. Súčasťou tábora boli aj prednášky, workshopy a exkurzie, počas ktorých sa účastníci dozvedeli veľa praktických informácií o energii a klíme a užili si akčnú zábavu.

Solarcamp navštívili aj predstavitelia Federácie domorodých národov Rio Negro z Brazílie, ktorí sa so žiakmi podelili o skúsenosti s reálnymi dôsledkami zmeny podnebia na amazónsky región Rio Negro. Žiaci sa zúčastnili exkurzie zariadenia na spracovanie biomasy, ktorá sa využíva na vykurovanie miestneho hradu.

Okrem teoretických znalostí sa žiaci naučili praktické zručnosti - pod odborným vedením pomáhali pri inštalácii strešného solárneho systému s plochou 15 m². Tento vykurovací systém bude ohrievať vodu na sprchovanie v šatniach telocvične základnej školy v Deutschlandsbergu.

„Je dôležité, aby sa žiaci už v ranom veku oboznamovali s problémami životného prostredia a praktickými možnosťami jeho ochrany. Tábor v Deutschlandsbergu v nich atraktívnou formou prebúdzal zodpovednosť za svoje správanie. Onedlho to budú práve oni, ktorí budú ovplyvňovať tempo klimatickej zmeny,“ hovorí Katarína Hipšová, koordinátorka Klimatickej Aliancie na Slovensku.


Bližšie informácie:
Katarína Hipšová, koordinátorka projektu Dajme šancu Slnku, Tel.: 0917 517 267, email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search