02.05.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Na Slovensko prichádza európske turné na podporu zelenej energie

Otváracím koncertom v nemeckom Mníchove odštartovalo turné celoeurópskeho projektu Energy Union. Energy Union podporuje využívanie obnoviteľných zdrojov energie, uvedomelý prístup k energii a zodpovedný životný štýl. Počas najbližších dvoch rokov precestuje 24 európskych miest s audiovizuálnou šou skupiny Coldcut, interaktívnou výstavou a politickým diskusným fórom. Na Slovensko zavíta 29. augusta do Košíc a 4. septembra do Bratislavy.

Turné Energy Union cestuje dvanástimi európskymi krajinami, aby podporilo koncept tzv. inteligentnej energie – využívanie obnoviteľných energetických zdrojov, zmenu životného štýlu a aktívny prístup k ekologickejšej budúcnosti. Energy Union je projekt pre mladé publikum, preto sú jeho súčasťou popri diskusiách a informačnej kampani aj hudobné vystúpenia a interaktívna zábava.

V metropole východu ako aj v hlavnom meste bude koncert legendárnej britskej dvojice Coldcut  súčasťou špeciálneho vydania micro.Wilsonicu. Zakladatelia nezávislého vydavateľstva Ninja Tune pripravili pre projekt audiovizuálnu šou, v ktorej komunikujú potenciál obnoviteľných zdrojov energie, uvedomelý prístup k energii a potrebu zmien na politickej úrovni.

Súčasťou turné na Slovensku bude aj výstava v špeciálne upravenom nákladnom vozni na vlakovej stanici v Košiciach a v bratislavskej Petržalke. Jej súčasťou je aj tzv. Gridio, dielo kreatívnej agentúry Brightonart z južného Anglicka. Mriežka senzorov, ktorá zachytáva pohyb a spája ho s videoklipmi na obrazovke bola v minulosti súčasťou výstav v parížskom Centre Pompidou aj počas projektu Európske hlavné mesto kultúry v rakúskom Grazi.

Projekt Energy Union si kladie za cieľ mobilizovať mladých ľudí, aby začali konať a apelovali na miestne samosprávy a zákonodarcov, ktorí majú možnosť podniknúť kroky k zníženiu emisií skleníkových plynov a ekologickej budúcnosti. V Bratislave sa preto uskutoční panelová diskusia pod vedením Priateľov Zeme, ktorá je určená odbornej i laickej verejnosti.

Projekt Energy Union je unikátny svojím rozsahom, ale aj obsahom. Netvári sa, že pozná návod na všetky svetové problémy, ale ponúka alternatívy a vyzýva k aktivite. Robí tak bez prehnanej angažovanosti a šokujúcich správ, ale jazykom, ktorý je zrozumiteľný kdekoľvek na svete – hudbou, obrazom, zábavou.


PROGRAM ENERGY UNION V KOŠICIACH

Coldcut (Ninja Tune) audiovizuálna šou
- súčasť micro.Wilsonicu 8
- dátum: 29. augusta začiatok o 20.00
- miesto: Historická radnica

Energy Union interaktívna výstava s Gridiom a informačným panelom
- dátum: 28. augusta 2009, od 17:00 do 20:00
- miesto: vlaková stanica Košice


PROGRAM ENERGY UNION V BRATISLAVE

Coldcut (Ninja Tune) audiovizuálna šou
- súčasť micro.Wilsonicu 8
- dátum: 4. septembra 2009, začiatok o 21.00
- miesto: PKO

Energy Union interaktívna výstava s Gridiom a informačným panelom
- dátum: 3. septembra, od 17:00 do 20:00
- miesto: vlaková stanica Bratislava – Petržalka

Workshop a diskusné fórum združenia Priatelia Zeme Slovensko
- dátum: 4. septembra o 17:00
- miesto: PKO


Poznámky pre redaktora

[1] Koordináciu turné Energy Union zabezpečuje agentúra Elevate, ktorá každoročne organizuje Elevate Festival v rakúskom Grazi. Produkciu v jednotlivých krajinách zabezpečujú lokálne agentúry a umelecké skupiny. Počas rokov 2009 – 2010 zavíta do 24 miest v dvanástich európskych krajinách.

Samotný projekt Energy Union je dielom agentúry WIP – Renewable Energies z Mníchova, ktorá už 40 rokov poskytuje služby v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Projekt spája niekoľko európskych agentúr a združení a finančne je podporovaný zo zdrojov Európskej únie.

Organizátorom akcií v Košiciach a Bratislave je produkčný tím festivalu Wilsonic. Wilsonic je mestský festival, ktorý sa koná každoročne druhý júnový víkend v Bratislave a elegantne v sebe spája svet koncertov s atmosférou klubov a tanečných párty. Wilsonic predstavuje originálnu a inovatívnu hudbu z celého sveta s dôrazom na to najzaujímavejšie z tvorby strednej a východnej Európy, bez rezignácie na atraktívne globálne mená.


[2] Inteligentná energia zahŕňa podporu obnoviteľných zdrojov energie, jej efektívne a racionálne využívanie a energeticky zodpovedný životný štýl. Obnoviteľná energia pochádza z trvalo udržateľných zdrojov. To znamená, že tieto zdroje sú prirodzene neobmedzené – slnko, vietor, voda a geotermálna energia, alebo sú obnoviteľné, ako napríklad bioenergia pochádzajúca z rastlín. Fosílne palivá, ktoré uvoľňujú skleníkové plyny zodpovedné za zmeny klímy, sa míňajú. Energetická efektívnosť a racionálne využívanie energie vyžadujú zníženie množstva energie spotrebovanej pre náš život. Energeticky zodpovedný alebo trvalo udržateľný životný štýl predstavuje individuálnu aj kolektívnu snahu o obmedzenie spotreby prírodných zdrojov na Zemi.


[3] Matt Black and Jonathan More, známejší ako Coldcut, sú považovaní za tvorcov modernej audiovizuálnej hudby. Na hudobnej scéne pôsobia viac ako 20 rokov a s obľubou posúvajú hranice elektronickej hudby do nových polôh. Ich typický audiovizuálny „mash-up“ štýl kombinuje zdanlivo nespojiteľné obrazy a zvuky, ktoré v novom kontexte vytvárajú jednoliaty celok. Počas svojej kariéry vydali niekoľko albumov, množstvo singlov a remixov. Založili nezávislé vydavateľstvo Ninja Tune, ktoré od roku 1993 patrí medzi najvýraznejšie na hudobnej scéne.


[4] micro.Wilsonic je séria podujatí, ktoré počas celého roka slúžia ako predskokani a podpora festivalu Wilsonic. Vďaka svojmu častejšiemu výskytu prinášajú unikátnu príležitosť zažiť viac ráz do roka atmosféru festivalu Wilsonic. Znamená to kvalitné koncerty modernej, nielen elektronickej hudby s niekoľkými headlinermi, ktorých dopĺňa to najzaujímavejšie z blízkych a lokálnych hudobných scén.


[5] Priatelia Zeme Slovensko v súčasnosti združujú tri organizácie: Priatelia Zeme-CEPA, Priatelia Zeme-SPZ a Lesoochranárske zoskupenie VLK. Od roku 1997 sú členmi medzinárodnej federácie občianskych organizácií Friends of the Earth International. Na projekte Energy Union participuje organizácia Priatelia Zeme-CEPA (www.priateliazeme.sk/cepa), ktorá presadzuje udržateľné alternatívy v energetike, doprave a odpadovom hospodárstve, podporuje vyvážený rozvoj regiónov a podporuje účasť občanov na rozhodovaní o veciach verejného záujmu.


ENERGY UNION TOUR – zastávky turné v roku 2009

MNÍCHOV, 18. 7. + 19. 7. (Otváracie podujatie) / Nemecko
Organizátor: Green City (www.greencity.de)
Miesto podujatia: Odeonsplatz / Feldherrenhalle

PÉCS, 21. 7. / Maďarsko
Organizátor: Wilsonic (www.wilsonic.sk)
Miesto podujatia: Festival ICWIP

VIEDEŇ, 25. 7. / Rakúsko
Organizátor: Elevate Festival (www.elevate.at)
Miesto podujatia: WUK

BUDAPEŠŤ, 16. 8. / Maďarsko
Organizátor: Wilsonic (www.wilsonic.sk)
Miesto podujatia: Festival Sziget

KOŠICE, 29. 8. / Slovensko
Organizátor: Wilsonic (www.wilsonic.sk)
Miesto podujatia: Historická radnica

BRATISLAVA, 4. 9. / Slovensko
Organizátor: Wilsonic (www.wilsonic.sk)
Miesto podujatia: PKO

GRAZ, 12. 9. / Rakúsko
Organizátor: Elevate Festival (www.elevate.at)
Miesto podujatia: Dom im Berg

BERLÍN, 25. 9. / Nemecko
Organizátor: Die Allianz (www.myspace.com/dieallianz) & Elevate Festival (www.elevate.at)
Miesto podujatia: WMF Club


PARTNERI PROJEKTU ENERGY UNION TOUR

WIP (Organizácia projektu): www.wip-munich.de

NINJA TUNE (Audiovizuálna šou skupiny Coldcut): www.ninjatune.net

4YOUREYE (Videoprojekcie, koordinácia PR aktivít): www.4youreye.at

ELEVATE (Produkcia vybraných podujatí, koordinácia turné a partnerstiev): www.elevate.at

Friends of the Earth Europe (FoEE) (Panelové diskusie): www.foeeurope.org

BRIGHTONART (Interaktívna inštalácia Gridio, výstava, web stránka): www.brightonart.co.uk

European Renewable Energy Council (EREC) (Podpora projektu, aktivity na úrovni EÚ): www.erec.org

WILSONIC (Produkcia vybraných podujatí, koordinácia projektu vo vybraných krajinách): www.wilsonic.sk

GREEN CITY (Produkcia podujatí v Mníchove a Kolíne): www.greencity.de


NA PROJEKTE TIEŽ SPOLUPRACOVALI

LICHTTAPETE (Veľkoplošné svetelné projekcie): www.lichttapete.at

PIXKOMPRESSOR alias Johannes Menneweger

HETTI SCHUBERT-SCHWALL (Umelecký projekt „4 Elements“): www.schubert-schwall.com

TRAKTOR (Grafický dizajn): www.traktorwien.at


Bližšie informácie:
Ďalšie informácie a fotky nájdete na www.energyunion.eu
Eva Bischof-Herlbauer
Neubaugürtel 7 – 9
c/o 4youreye / Salon Projektionist
1150 Vienna, Austria
Mobile. 0043 (0) 699 110 272 35
Tel. 0043 (1) 971431 – 0
Tel. 0043 (1) 971431 – 101
Fax 0043 (1) 971431 – 105
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Search