23.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Diaľnica porušuje slovenskú aj európsku legislatívu, EIB a EBRD by ju nemali financovať

Priatelia Zeme-CEPA a SOS-BirdLife Slovensko zaslali list Európskej investičnej banke (EIB) a Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBRD), v ktorom ich žiadajú, aby neposkytovali úvery pre tzv. prvý balík v rámci PPP projektu diaľnice D1. Dôvodom sú viacnásobné porušenia európskych predpisov aj slovenskej legislatívy pri príprave výstavby úseku diaľnice D1 Turany – Hubová.

Ministerstvo životného prostredia v roku 2002 odporúčalo v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie ako najvýhodnejší variant diaľnice D1 Turany – Hubová tunel Korbeľka. Diaľnica by sa tak vyhla nielen chráneným územiam ale aj obci Šútovo. Národná diaľničná spoločnosť však tieto odporúčania ignorovala a presadzuje trasu diaľnice vedenú po povrchu cez chránené územia a v tesnej blízkosti Šútova. Environmentálnymi dopadmi sa nezaoberal ani stavebný úrad, čím porušil zákon aj európsku smernicu o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Stavebný úrad tak vydal povolenie na trasu, ktorej vplyv na životné prostredie v kritickom úseku nebol hodnotený.

Ekológ Ján Topercer upozorňuje, že „diaľnica D1 Turany – Hubová v trase presadzovanej Národnou diaľničnou spoločnosťou predstavuje značný zásah do chránených území sústavy NATURA 2000 vrátane národných parkov Malá Fatra a Veľká Fatra.“ Zoznam území NATURA 2000 bol vyhlásený v roku 2004, čím sa oproti roku 2002, z ktorého pochádza záverečné stanovisko EIA, zásadným spôsobom zmenili podmienky ochrany prírody. Ministerstvo životného prostredia preto malo zamietnuť žiadosť Národnej diaľničnej spoločnosti o predĺženie záverečného stanoviska EIA.

„Vzhľadom na porušenie  slovenskej aj európskej legislatívy žiadame Európsku investičnú
banku, aby nefinancovala prvý balík PPP diaľnice D1, pokiaľ nebude vykonané nové posúdenie vplyvov v úseku Turany – Hubová na životné prostredie v súlade s platnou národnou legislatívou a komunitárnym právom Európskych spoločenstiev,“ uviedol Roman Havlíček z Priateľov Zeme-CEPA.

Organizácie tiež žiadajú EIB a EBRD, aby zabránili vykonaniu takých krokov, ktoré by viedli k predurčeniu trasovania Diaľnice D1 Turany – Hubová. O probléme informovali aj Európsku komisiu, ktorú žiadajú, aby prehodnotila svoje stanovisko k uvedenému projektu.

Priatelia Zeme-CEPA a sieť CEE Bankwatch Network na problém projektu diaľnice D1 v úseku Turany – Hubová upozornili už v apríli, kedy ho zaradili medzi 55 príkladov deštruktívnych projektov financovaných Európskou úniou.


Bližšie informácie:
Roman Havlíček, projektový koordinátor Priateľov Zeme-CEPA, tel.: 0908 967633, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ján Topercer, odborný pracovník Botanickej záhrady UK, Blatnica, tel.: 0907 466 314, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.  


Mapu 55 deštruktívnych projektov v strednej a východnej Európe nájdete na:
http://www.bankwatch.org/billions/2009/

Search