20.04.2024

Energoportál

udrzatelne.sk

2-percenta

Podporte-nas

Facebook CEPA

Exkurzia pre samosprávy o využívaní obnoviteľných zdrojov energie

Priatelia Zeme–CEPA zorganizovali 8. apríla exkurziu do Českej republiky zameranú na ukážky dobrej praxe pri využívaní obnoviteľných zdrojov energie. Exkurzia bola súčasťou projektu „Smerom k trvalo udržateľnej energetike v regióne Poľana“ financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Zúčastnilo sa nej 38 predstaviteľov obcí a miest starostov a podnikateľov z regiónu Poľana a jeho okolia.

Región Poľana tvoria 4 mikroregióny zasahujúce do Chránenej krajinnej oblasti Poľana: MR Podpoľanie, MR Severné Podpoľanie, MR Rentár a MR Čierny Hron. Spolu vytvárajú územie s rozlohou takmer 590 km2 a združujú 43 obcí a 2 mestá, v ktorých žije vyše 38 tisíc obyvateľov. Tento región patrí k ekonomicky zaostávajúcim vidieckym oblastiam Slovenska, a to napriek jeho výnimočným prírodným a kultúrnam hodnotámi a značnému potenciálu prírodných a obnoviteľných energetických zdrojov. Priatelia Zeme-CEPA si preto zvolili túto oblasť za cieľový región s úmyslom chrániť jeho hodnoty, podporiť efektívne a citlivé využívanie jeho zdrojov, pozdvihnúť lokálnu ekonomiku, zmierniť vypuklé sociálne problémy regiónu a nasmerovať jeho rozvoj udržateľným smerom.

Exkurzia umožnila užitočnú výmenu informácií medzi realizátormi podobných projektov v Českej republike a záujemcami o rozvoj udržateľnej regionálnej energetiky spod Poľany. Účastníci exkurzie navštívili úspešné projekty zamerané najmä na využívanie biomasy, slnečnej energie a zvýšenie energetických úspor na lokálnej úrovni.

Zaujímavá bola návšteva fotovoltaickej elektrárne v obci Dubňany neďaleko Hodonína. Toto zariadenie s inštalovaným výkonom 2,1 MW pracuje na princípe priamej premeny slnečného žiarenia na elektrický prúd, pričom pokryje spotrebu približne 400 priemerných rodinných domov. Druhou zastávkou bola bioplynová stanica v obci Kunovice neďaleko Uherského Hradišťa. Účastníci exkurzie navštívili aj centrálnu kotolňu na drevnú štiepku v Hostětíne s inštalovaným výkonom 730 KW, z ktorej je vykurovaná celá obec t.j. 67 domov. Občania platia za teplo obci, ktorá je prevádzkovateľom tepelného zdroja, pričom cena za 1 GJ dodaného tepla je takmer o polovicu nižšia ako platia občania v meste Zlín centrálnym dodávateľom za také isté množstvo tepla vyrobeného zo zemného plynu. Dôležité je aj to, že finančné prostriedky za takto vyrobené teplo ostávajú v obci. Platení sú z nich miestni ľudia, obsluha kotolne, údržba a pracovník, ktorí sa starajú o dovoz a uskladnenie paliva.

Odborníci v Centre Veronica v obci Hostětín pod hrebeňom Bielych Karpát poukázali na využívanie lokálneho potenciálu obnoviteľných zdrojov a energetických úspor ako na významný nástroj regionálneho rozvoja, ktorý pomáha znižovať závislosť zaostávajúcich regiónov na stále drahších dovozoch fosílnych palív, znižuje emisie skleníkových plynov a zároveň vytvára pracovné príležitosti.

Podľa vyjadrení účastníkov exkurzia splnila ich očakávania a získané poznatky sa pokúsia využiť pri príprave podobných zámerov v ich obciach. Pri tom im budú pomáhať Priatelia Zeme-CEPA v rámci projektu „Smerom k trvalo udržateľnej energetike v regióne Poľana“.



Bližšie informácie:
Mgr. Michal Zibrin (tel./fax: 048-4123859, e-mail: zibrin[zavináč]priateliazeme.sk).

Search